Događaji

školska godina

U Zadarskoj županiji 14 prvašića manje nego lani

U Zadarskoj županiji 14 prvašića manje nego lani

U ponedjeljak počinje nova školska godina. U prve razrede osnovne škole u Zadarskoj županiji kreće 1637 učenika, što je u odnosu na prošlu 14 prvašića manje - doznajemo iz županijskoga Ureda Državne uprave. Nije iznenađenje jer nažalost znamo kakvi su nam demografski trendovi, posebice na otocima.

Područne škole Dinjiška i Vlašići na Pagu, Ždrilo kod Posedarja, Radašinovci, Silba i Veli iž– ove godine nisu upisale prvašiće. 

Kao područna škola s neupisanim prvašićima navodi se i Sutomišćica s tim da se ondje radi o kombiniranom područnom odjelu s Poljanom gdje ipak ima prvašića. Kao što smo rekli nije iznenađenje jer nažalost znamo kakvi su nam demografski trendovi, posebice na otocima.

Što se pak tiče područja grada Zadra pročelnik za školstvo Joso Nekić ovako komentira podatke o prvašićima:

"Mogu na neki način izraziti stanovito zadovoljstvo zato što već nekoliko godina broj prvašića je stabilan i kreće se oko 900, iz godine u godinu taj broj varira znači za jedan manji broj učenika tako da evo možemo s tom činjenicom biti zadovoljni, naše su gradske škole praktički sve velike škole i u svim školama imamo prvašiće jedino nismo upisali prvašiće u područnim odjelima na zadarskim otocima.''

Škole su spremne za početak nove školske godine. Štete od prošlogodišnjega povodnja na dvorani OŠ Zadarski otoci potpuno su sanirane – podsjeća pročelnik Nekić:

''750 tisuća kuna je bila vrijednost radova i dvorana je potpuno spremna. U nekim drugim školama smo dodatno od ministarstva dobili određena sredstva 200 tisuća kuna za nabavku opreme i evo ta sredstva su utrošena, oprema je nabavljena…''

1637 prvašića u županiji - najmanje je toliko razloga i za pojačani oprez u prometu. Tradicionalnu akciju Poštujte naše znakove policija će aktivno provoditi u zonama škola i u samim školama gdje će za djecu održati kratka predavanja – najavio je Božidar Budiša, voditelj službe policije – zadarske PU:

''Djeca to sasvim drugačije onda percipiraju kada tu dođe policijski službenik u odori, kada im određene poruke pošalje''.

Za prvi dan škole prognoze najavljuju kišu što je također dodatni poziv na oprez u vožnji.

Radio Zadar


Reci što misliš!