Događaji

četvrti nastup u češkoj

Krila Oluje odletjela na NATO zrakoplovnu manifestaciju u Češku

Krila Oluje odletjela na NATO zrakoplovnu manifestaciju u Češku
HRZ/Marinko Karačić

Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) “Krila Oluje” poletjela je u četvrtak, 13. rujna 2018. iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić“ iz Zemunika prema Češkoj Republici gdje će ovoga vikenda (15. i 16. rujna) u Zračnoj luci Ostrava Leos Janacek prezentirati program na zrakoplovnoj manifestaciji “NATO Days Ostrava 2018“.

Ovo je četvrto gostovanje “Krila Oluje“ u Češkoj, a posebno lijepe uspomene nose s manifestacija održanih 2012. i 2014. u zračnoj luci Hradec Králové, gdje su oba puta osvojili nagrade za najbolji nastup, dok su svoj prvi nastup u Češkoj imali u Brnom 2008.

Na prvo gostovanje u Ostravi i ujedno prvo predstavljanje na Danima NATO-a i Čeških zračnih snaga, "Krila Oluje" odletjela su sa šest aviona Pilatus, a “kopnenim“ putem upućen je i tim zrakoplovnih tehničara, koji će im pružati zrakoplovno-tehničku potporu.

 

Vođa grupe satnik Darko Belančić kazao je kako se vesele još jednom međunarodnom predstavljanju. 

“Na NATO danima i ujedno i čeških zračnih snaga okupit će se predstavnici 15-ak zemalja, a očekuje se veliki broj posjetitelja i naravno još jedna prigoda gdje možemo predstaviti letačke sposobnost i biti ambasador naše zemlje na ovom susretu prijatelja i saveznika“, iznio je satnik Belančić.

Uz satnika Belančića u grupi se još nalaze bojnik Ivan Anđić u ulozi prvog lijevog pratitelja, natporučnik Goran Grgić kao prvi desni pratitelj, Zvonimir Mravunac je na poziciji repnog pratitelje dok je vanjski lijevi pratitelj natporučnik Denis Živaljić. S grupom je i pukovnik Damir Barišić u savjetničkoj ulozi te je i službeni komentator dok su bojnici Nino Perović i Goran Mikulec piloti navigatori na ovoj priredbi.

"Krila Oluje" do sada su izvela ukupno 181 javni nastup od čega 131 domaćih i 50 međunarodnih, a program su prezentirali na najprestižnijim zrakoplovnim manifestacijama u 15 europskih država (Rumunjska, Slovenija, Mađarska, Njemačka, Austrija, Češka, Slovačka, Belgija, Italija, Turska, Poljska, Danska, Švicarska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska).


Reci što misliš!