Događaji

potpisana deklaracija

Otočni Sabor: I zadarski otoci bit će "pametni"!

Otočni Sabor: I zadarski otoci bit će
HRT/Radio Zadar

Načelnici zadarskih otočnih općina potpisali su danas Deklaraciju o pametnim otocima izražavajući tako predanost izgradnji energetski učinkovitih, okolišno održivih i digitalno povezanih zajednica

Riječ je o europskoj inicijativi na koju su svoj potpis dosada stavili predstavnici više od 200 europskih otoka, a cilj im je unaprijediti kvalitetu života na otocima koji su često zanemareni, objašnjava Denis Barić predsjednik Udruge Otočni Sabor koja je također potpisnica Deklaracije, javlja Radio Zadar.

Taj pristup izvire upravo iz izoliranosti otoka koja ih prisiljava razmišljati kako osigurati optimalno korištenje i upravljanje resursima te doprinijeti održavanju i ravnomjernom razvoju koji će iskoristiti otočne potencijale.

- Zadarska županija ima 116 otoka, i mi nastojimo osigurati njihov održivi razvoj, izjavio je zadarski župan Božidar Longin.  

- Mi ćemo u tom smislu poticati na poduzimanje konkretnih koraka u smjeru osvještavanja o klimatskim promjenama, korištenja pametnih tehnologija, uvođenje održivog transporta, smanjenje i ponovnu upotrebu otpada, jačanje socijalne inkluzije, te sveukupnu promjenu prema održivom i odgovornom turizmu.

Prošle je godine potpis na Deklaraciju stavio i Grad Zadar u ime sedam zadarskih otoka koji  mu administrativno pripadaju.

- Temeljni cilj ove cijele inicijative pametnih otoka je na tome da se poboljša kvaliteta života na našim otocima kroz provođenje niza aktivnosti  i tom smislu je Grad Zadar pokrenuo  niz projekata.

Dakle to je projekt Arhipelogos, koji radimo sa Sveučilištem u Zadru, a njemu je u cilju stavljanje u funkciju brojnih otočnih zapuštenih vojarni u funkciju i znanstvene zajednice i razvitka turizma, također smo pokrenuli projekt i ishodili smo projektnu dokumentaciju i dobili lokacijsku dozvolu za mini pretovarne stanice za gospodarenje otpadom na otocima.

Također smo izradili studiju uređenja otočnih plaža, a upravo smo potpisali prošli tjedan jedan ugovor o izradi projektne dokumentacije za uređenje biciklističkih staza na otocima, ističe Ivica Katić, pročelnik Grada Zadra za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka.  

Načelnici otočnih općina očekuju i kako će im Deklaracija pomoći u apliciranju projekata za europske fondove. 

Važan dio projekta je i suradnja i razmjena znanja, pa bi tako do kraja godine s našim otočanima svoja iskustva trebali podijeliti predstavnici  danskih otoka.  


Reci što misliš!