Događaji

u fokusu sigurnost djece

Prosvjed roditelja u Vukomercu; Bandić dočekan zvižducima

Tristotinjak roditelja i građana Vukomerca održalo je u četvrtak poslijepodne prosvjed ispred tamošnje Osnovne škole tražeći od nadležnih, nakon oružanog sukoba koji se dogodio u srijedu ispred škole, sigurnost za svoju djecu te odlazak romske obitelj koja je sudjelovala u sukobu, a gradonačelnika Bandića dočekali su zvižducima i uvredama.

Na sastanku na kojem je bio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predstavnici policije, Ministarstva znanosti i obrazovanja, ravnatelj škole i nastavnici te predstavnici roditelja dogovoreno je kako se nastava u petak neće održati, ali da sva djeca koja nemaju kuda slobodno mogu doći, dok će redovna nastava početi u ponedjeljak. Mjesto će do daljnjega osiguravati policija, za djecu je u ponedjeljak u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja osigurana i stručna pomoć.

Također je dogovoreno da se djeca i roditelji okupe u školi sutra u 17 sati kako bi djeci pokazali da su njihova škola i kvart sigurni.

Ogorčeni i zabrinuti građani Vukomerca zagrebačkog su gradonačelnika dočekali te ispratili zvižducima i psovkama, a prilikom odlaska pokušali zapriječiti njegov automobil gađajući ga raznim predmetima. On je pak o svemu izjavio kako građane treba razumjeti jer se ovako nešto dogodilo prvi put, ali i da će policija obaviti svoj posao.

"Policija će napraviti svoj posao. Sutra će u školu doći djeca koja žele, u 17 sati ćemo se naći ovdje s djecom - roditelji i predstavnici institucija, a u ponedjeljak se normalno kreće u školu", rekao je Bandić nakon sastanka.

Upitan o zahtjevu za iseljenjem romske obitelji, Bandić je odgovorio kako se nitko iz grada neće seliti jer Zagreb vrijedi jednako za sve.

Mario Župan, vijećnik u mjesnom odboru Peščenica rekao je kako žele sigurnost za svoju djecu te kako građani žele da se romska obitelj odseli iz naselja.

"Građani žele da se isele, mi to podržavamo a što će gradonačelnik i policija napraviti - to je njihova stvar. Mi želimo sigurnost jer ovdje živimo 40-50 i više godina", kazao je Župan.

Ravnatelj škole Zdravko Dominik, čiju je ostavku zatražio dio roditelja, kazao je kako škola želi sigurnost djece i učinit će sve da do ovakvih stvari ne dođe.

Predstavnica roditelja Lena Čičak kazala je pak kako su djelomično zadovoljni dogovorenim.

"Djelomično smo zadovoljni. Prvenstveno je želja bila da se ti ljudi odavde isele. Očigledno je to njihova privatna imovina i mi tu ne možemo napraviti ništa. Ono što možemo i na čemu smo inzistirali jest da interventna policija ovdje bude 24 sata. Dogovorili smo da budu u civilu, da djeca ne osjećaju strah zbog stresa koji su jučer preživjela".

Dodala je kako su na sastanku bili i roditelji djece romske nacionalnosti "kojima je još teže, jer njihova djeca isto idu u ovu školu".


Reci što misliš!