Događaji

218 poginulih na hrvatskim cestama

Hrvatska u preventivnom projektu EDWARD za manji broj proginulih na cestama

Hrvatska u preventivnom projektu EDWARD za manji broj proginulih na cestama
Ilustracija/PIXSELL

Svrha projekta je da svi sudionici u prometu kritički promisle – makar i na par minuta – o rizicima s kojima se suočavaju i o rizicima kojima izlažu ostale sudionike u prometu.

Kao članica Europske mreže prometne policije (TISPOL) Hrvatska će se i ove godine u srijedu, 19. rujna, pridružiti preventivnom projektu Europskog dana bez stradalih na cestama - European Day Without A Road Death (EDWARD) kojim se želi dugoročno smanjiti broj poginulih i teško ozlijeđenih na cestama u svijetu i senzibilizirati sve sudionike u prometu na promjenu ponašanja i stavova.

Prema podacima za Republiku Hrvatsku, u osam mjeseci ove godine u prometnim nesrećama 215 osoba je poginulo, a 1,868 je bilo teško ozlijeđeno. Na EDWARD dan 2017. godine u Republici Hrvatskoj poginula je jedna osoba, priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Projekt EDWARD od 2016. kad ga je pokrenula Europska mreža prometne policije (TISPOL) podržava svih 30 država članica mreže, čelnici brojnih organizacija i inicijativa prisegnuli su da će širiti EDWARD afirmativne prometne poruke, među njima i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je pozvao građane da se uključe u projekt.

"Podržimo svi projekt Edward potpisivanjem Prisege poželjnog ponašanja u prometu i budimo dio dijaloga na društvenoj mreži Twitter preko #ProjectEDWARD", poručio je ministar Božinović.

Projekt Edward počeo je 2016., u projektu je sudjelovala 31 država i na dan održavanja akcije zabilježene su 43 smrtno stradale osobe što je za 39 posto manje nego 2015. Prisegu je potpisalo više od 103 tisuće osoba a kampanje na društvenim mrežama vidjelo je preko 19 milijuna ljudi. U 2017. akciji se pridružila 31 država, a u 16 država nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj. Broj Twitova prešao je brojku od 25 milijuna.  

TISPOL je nevladina organizacija, Europska mreža prometne policije, čije su članice sve države Europske unije, Norveška i Švicarska te Srbija. Sve države članice provode ciljane akcije tijekom cijele godine, sukladno planu, u zadano vrijeme. Provodi se deset akcija, iz nadležnosti rada prometne policije, a rezultati se unose u zadane obrasce, direktno na TISPOL-ovu web stranicu. Uz prometne prekršaje istovremeno se suzbijaju i kaznena djela za čije se provođenje koriste vozila i ceste.


Reci što misliš!