Događaji

pet milijuna kuna pomoći

Zadarski Caritas aktivan na suzbijanju siromaštva

Zadarski Caritas aktivan na suzbijanju siromaštva

Caritas Zadarske nadbiskupije provodi drugu fazu projekta - Suzbijanje siromaštva u Zadarskoj županiji podjelom hrane i osnovne materijalne pomoći. Od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, za tu je svrhu dobio nešto manje od 5 milijuna kuna.

Važno je naglasiti kako financijska sredstva, potrebna za provedbu ovog i ostalih 18 projekata koji su prošli na natječaju, Ministarstvo povlači iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije države članice EU-a, skraćeno FEAD. Rekao je to na konferenciji za medije ravnatelj zadarskog Caritasa, don Ivica Jurišić..

Druga faza projekta trajat će godinu dana, a već je prvu fazu zadarski Caritas odlično odradio, kazala je voditeljica projekta Danijela Stipanić Graf: 

''Od 13 projekata iz prve faze, naš projekt je uzet kao primjer dobre prekse, te je predstavljen u Bruxellesu, 1. ožujka ove godine''. 

Objasnila je i za što će novac biti korišten: 

''Osigurat će se paketi hrane koji će se korisnicima dijeliti u Socijalnoj samoposluzi sv. Frane te gotovi obroci koji će biti pripremani u Pučkoj kuhinji sv. Vinko Paulski u Zadru te Pučkoj kuhinji sv. Ante u Benkovcu. Također, za one osobe koje neće biti u mogućnosti osobno preuzeti pakete s hranom ili gotova jela, osigurana su sredstva za dostavu u njihove domove. Osigurat će se paketi pelena i higijenskih potrepština, školske torbe, knjige i pribor, kuhinjska oprema, tekstil za domaćinstvo''.

Zamjenica ravnatelja zadarskog Caritasa, Mirjana Tadić objasnila je koje su ciljane skupine projekta: 

''Ciljanu skupinu čine samci i obitelji koje žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva. Radi se, dakle, o višečlanim obiteljima, samohranim roditeljima, umirovljenicima bez podrške obitelji, samcima čiji mjesečni prihodi nisu dostatni za podmirenje svih potreba i obveza. Jedan dio njih je nezaposlen, a pomoć koju primaju nije dostatna za sve mjesečne potrebe. Dio ciljane skupine čine i zaposlene osobe koje za svoj rad ne primaju plaću, plaću primaju neredovito ili je ona nedostatna za uzdržavanje obitelji.''

Planiranje popratnih mjera bio je jedan od uvjeta da projekt bude odobren za financiranje.

Kako bi se utjecalo na suzbijanje siromaštva, osim podjele same pomoći, potrebno je potražiti uzroke te na njih pokušati djelovati.

U Caritasu su, stoga, angažirali dvije socijalne radnice i financijsku savjetnicu koje će individualnim pristupom sa svakim korisnikom pokušati riješiti njihove specifične probleme.

Radio Zadar


Reci što misliš!