Događaji

ususret tjednu mobilnosti

Zadar ima idealne preduvjete za pješačenje i bicikliranje!

Zadar ima idealne preduvjete za pješačenje i bicikliranje!
Bojan Bogdanić

"Zadar đira i kombinira"! Grad Zadar u suradnji s Agencijom za razvoj Zadarske županije 21. i 22. rujna obilježava Europski tjedan mobilnosti. Tim povodom razgovarali smo sa Šimom Erlićem, gradskim pročelnikom odjela za EU fondove.

U petak, 21. rujna 2018. godine s početkom u 9.45 sati u Kneževoj palači održat će se panel rasprava na temu "Perspektive i održivost prometnog modela Zadra" na kojemu će sudjelovati brojni stručnjaci iz područja mobilnosti te drugi zanimljivi gosti.

''Svi su pozvani da nam se pridruže u konstruktivnoj raspravi i svojim komentarima i savjetima pridonesu poboljšanju mobilnosti u gradu Zadru,'' poziva Erlić.

Na panelu će sudjelovati stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom u području prometa, urbanizma, i zaštite okoliša u sastavu:

- Dr. sc. Una Vidović - Mobilita evolva d.o.o. (Zagreb)

- Ivan Šimić, dipl.ing. - Regionalna energetska agencija Sjever (Koprivnica)

- Dr. sc. Dino Županović -  Sveučilište u Zadru

- Atana Grbić - Udruga „Eko Zadar“

- Pero Marušić, dipl.ing.arh. - Arhitektonska radionica Marušić d.o.o. Zadar

-Stipe Stagličić, CityBus Zadar

- Voditelj i moderator: Damir Granić

Odmah po završetku stručne panel rasprave uslijedit će posebno zanimljiva panel rasprava pod nazivom: "Prometni model Zadar 2040. godine i kako ga vide budući korisnici", u kojoj su sudionici panela budući korisnici prometnog sustava grada, odnosno djeca OŠ Smiljevac uz pratnju i vođenje prof. Zrinke Merčep.

Jeste li se ikada zapitali kako bi izgledale naše ulice ako bismo automobile zamijenili jednakim brojem bicikala? Ili ako bismo svi mi, pak, koristili javni prijevoz?

Osim što bi ljepše izgledale, učinili bismo veliku uslugu našem tijelu, našoj okolini, našoj planeti.

"Grad Zadar nastojat će poboljšati uvjete da bi biciklistima omogućio kretanje, jer kao što je poznato, biciklisti su legalni sudionici prometa, a smatramo da je naš grad samim reljefom i klimom i opsegom savršen za pješačenje i bicikliranje.

Možda nismo jednaki uvjetima jednoj Švedskoj, determinirani smo prostorom i nekim nerješenim imovinsko-pravnim faktorima, ali možemo raditi na poboljšanjima. Trebamo poticati na pješačenje, bicikliranje na relacijama grada i korištenje javnog prijevoza'', zaključuje Erlić.

Biciklirajte na posao i zdravo doručkujte

Svima vama koji podržite akciji ZDravi ĐIR u petak ujutro od 7 do 8 sati kod mosta na Branimiru osiguran je besplatni zdravi doručak i kupone kojima postajete sudionici nagradne igre! Vrijeme je da upogonimo naše ljubimce na dva kotača i damo našem gradu da prodiše.

Ne zaboravite danas svratiti do dućana “Bianchi” na Lipotici i prijaviti se za prvu otočnu biciklijadu.

Požurite s prijavom jer je za prvih 100 sudionika osiguran besplatan trajektni prijevoz!


Reci što misliš!