Događaji

Može li se hrana uzgajati i u gradu?

U Gradskoj knjižnici Zadar predavanje o urbanoj permakulturi

U Gradskoj knjižnici Zadar predavanje o urbanoj permakulturi

“Urbana permakultura: Kultiviranje grada”, naziv je predavanja koje će se u četvrtak, 20. rujna 2018. s početkom u 18 sati održati u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar.

Gradovi su najveći potrošači resursa, te ujedno i najveći zagađivači. Gotovo 60% stanovnika Hrvatske živi u gradovima, a u sljedećih nekoliko desetljeća očekuje se dodatni porast urbanog stanovništva u odnosu na ruralno. Promišljanje cjelovitih rješenja za izazove koji predstoje kritično je za izgradnju održivog okruženja koje podržava život ljudi, a da pri tom ne ugrožava druge vrste i nužne funkcije ekosustava. Međutim, upravo ti izazovi predstavljaju i prilike za regeneraciju i kultiviranje raznolikosti.

Kako odgovoriti ovim izazovima tema je predavanja, a pitanja o kojima će na predavanju biti riječi su: Može li uzgoj hrane promijeniti ekološki otisak potrošača? Može li se hrana uzgajati i u gradu? Kako pospješiti bioraznolikost u urbanoj sredini i približiti prirodne cikluse urbanom identitetu? Mogu li gospodarenje biološkim otpadom i pravilna briga o tlu postaviti temelje zdrave kulture i ekonomije? Kako vratiti život u degradirana tla, a samim time i u hranu koju jedemo? Na koji način možemo obnoviti lokalni hidrološki ciklus? Gdje ćemo pohraniti sav taj višak atmosferskog ugljika?

Predavanje se održava u sklopu projekta „Zelena transformacija – građanska participacija“  kojeg provodi udruga „Eko-Zadar“, a predavačica je Cvijeta Biščević.

 

Reci što misliš!