Događaji

sigurnost prije svega!

Biciklisti zbog manjka edukacije često predstavljaju veliku opasnost u prometu

Biciklisti zbog manjka edukacije često predstavljaju veliku opasnost u prometu
Bojan Bogdanić

Bicikli su postali sve popularnije prijevozno sredstvo i trend je to koji je u stalnom porastu. 12 posto građana EU koristi bicikli svaki dan. Međutim, povećanjem biciklista pojavio se i problem njihovog sve većeg stradavanja.

Stoga je udruga Sigurnost u prometu u sklopu Europskog tjedna mobilnosti jučer organizirala sada već tradicionalnu besplatnu Školu bicikliranja 18+.

Polaznici su kroz teoretski dio slušali predavanja stručnjaka, da bi se nakon toga uputili na obližnji poligon i isprobali sposobnosti u praksi.

U razdoblju od 2010. do 2017. godine smrtno su stradala 203 biciklista, dok je teško ozlijeđenih 2.685.

Statistike kažu da udjel prometnih nesreća s biciklistima u ukupnom broju prometnih nesreća iznosi 3,96 posto.

Biciklisti su prouzročili 62,5 posto nesreća u kojima su sudjelovali, a za 60 posto prometnih nesreća u kojima su smrtno stradali su bili krivi vozači bicikla.

Okrugli stol na FPZ-u

Također je danas kao nastavak aktivnosti u prostorijama Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu održan okrugli stol ''Značaj biciklističkog prometa u planovima održive urbane mobilnosti''.

U pojedinim europskim metropolama se biciklima ostvaruje i do 40 posto svih putovanja u gradu, što u Hrvatskoj još uvijek nije razvijeno.

Zaključak sudionika je da uvijek treba dati prioritet sigurnosti i potrebno je sustavno planirati biciklistički promet.

Sadašnja infrastruktura nije na zadovoljavajućem nivou, a zbog nedostatka prostora na postojećim cestama biciklistička mreža u Zagrebu rascjepkana i heterogena, a isto vrijedi i za većinu Hrvatske.

Biciklisti se moraju prilagođavati različitim profilima biciklističke infrastrukture i vrstama prometa što vožnju čini stresnom.


 


Reci što misliš!