Događaji

revizija utvrdila

Lišane Ostrovičke: Jedna od najmanjih općina na plaće potrošila više nego što je smjela

Lišane Ostrovičke: Jedna od najmanjih općina na plaće potrošila više nego što je smjela
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Općina Lišane Ostrovičke koja se nalazi u Ravnim kotarima, negdje na pola puta između Zadra i Šibenika, na plaće u 2017. godini potrošila je čak 264 posto više novca nego što je smjela.

Utvrdio je to Državni ured za reviziju dodajući da je za plaće sedmero službenika umjesto maksimalnih 145.000 kuna u prošloj godini isplaćeno čak 529.133 kune.

Lišane Ostrovičke su jedna od najmanjih općina u Hrvatskoj i imaju oko 650 stanovnika, a s obzirom na ovaj slučaj ponovno se otvara pitanje ustroja lokalne samouprave. “A što ja sad tu mogu!? Ako ćemo gledat’ zakon, tu može bit’ samo jedan zaposleni i volonter. 

Po našim prihodima, svi mogu ić’ ća ili radit’ bez naknade, za nula kuna. Ja mogu dat’ svima otkaze i ključ u bravu”, kazao je za tportal načelnik općine Ivica Musić.

Osim njega, općina ima još šestero zaposlenih: zamjenicu načelnika, knjigovođu, pročelnika, administrativnog referenta, komunalnog djelatnika i tetu u vrtiću.

Načelnik objašnjava kako takvo stanje vlada "od davnina" te da nije zapošljavao nove ljude, ali poručuje i da ili treba mijenjati zakon ili raditi reformu. “Realno gledajući, mi jesmo mala općina, ali pripajanje se nije pokazalo kao zgoditak. Bili smo mi u sastavu većih pa nije bilo dobro. Onda se dobivaju mrvice, a mi svake godine nešto uložimo”, poručuje Musić koji kao najveći problem svoje općine ističe nedostatak vodovoda.

Musić funkciju načelnika obnaša već drugi mandat. Prvi je dobio kao kandidat HDZ-a, dok je 2017. pobijedio na izborima kao nezavisni kandidat. Smatra da je i u tome dobar dio problem obzirom da se dio ljudi bunio što nije živio u Lišanima, već u Bokanjcu u Zadru, pa su mu dva puta slali policiju da provjeri gdje živi.

Kako tvrdi, danas živi u Lišanima. “To što odem do Zadra – ne koristim putni trošak ili službeni auto. Oni su mene prijavljivali, policija je dolazila u kuću u Zadar. Tamo me nisu našili. Pa su došli u Lišane i tamo su me našli. Otkad sam ih pobijedio, šalju mi policiju, a ja im kažem – što me više napadate, ja imam više energije za rad”, kazao je Musić za tportal.


Reci što misliš!