Događaji

mup izvjestio

Promet u Hrvatskoj: Više poginulih nego lani

Promet u Hrvatskoj: Više poginulih nego lani
Ilustracija / Davor Puklavec/PIXSELL

Do 20. rujna u prometnim nesrećama poginule su 234 osobe, tri više nego na isti dan prošle godine, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) na svojim internetskim stranicama.

U prvih osam mjeseci ove godine, u prometu je poginulo 217 osoba, odnosno isti broj kao i prošle godine. 

Vožnja pod utjecajem alkohola, nepropisna i neprimjerena brzina, naleti na pješake i bicikliste, najčešći su razlozi stradavanja, utvrđeno je analizom podataka o nesrećama sa poginulima za prvih osam mjeseci 2018. godine.

Ti negativni pokazatelji stanja sigurnosti u cestovnom prometu u bitnome odstupaju od zacrtanih ciljeva iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske od 2011. do 2020., navode u MUP-u.

Ove godine u većem broju nesreća sudjelovali su i vozači mopeda i motocikala, pri čemu je kod motociklista zabilježen porast broja smrtno stradalih (42) u odnosu na 2017. godinu (26) za čak 61,5 posto.

Kako bi zaustavila negativne trendove, odnosno prevenirala prometne nesreće i njihove posljedice, policija će do konca ove godine kontinuirano, a posebice vikendom, poduzimati pojačane aktivnosti usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja.

Prema vozačima koji čine najteže prometne prekršaje, a posebice prema recidivistima policija će, kako je najavila, dosljedno primjenjivati policijske ovlasti iz Prekršajnog zakona temeljem kojih se vozača u prekršaju smješta u posebne prostorije do otrežnjenja na rok do 12 sati ili ih se uhićuje i privodi na nadležni prekršajni sud radi provođenja žurnog prekršajnog postupka.


Reci što misliš!