Događaji

akcija traganja

Potraga za nestalom surfericom u Splitskom akvatoriju privremeno prekinuta zbog jakog nevremena na moru

Potraga za nestalom surfericom u Splitskom akvatoriju privremeno prekinuta zbog jakog nevremena na moru

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o danas pokrenutoj potražno – spasilačkoj akciji za nestalom osobom u Splitskom, ali i o nizu drugih izvanrednih događaja na moru, uzrokovanih nevremenom.

Službenici MRCC Rijeka danas, 24. rujna u ranim poslijepodnevnim satima pokrenuli su koordiniranu potražno – spasilačku akciju u Splitskom akvatoriju za nestalom ženskom osobom V.V.S. (rođena 1993. godine), državljanka Republike Meksiko, slijedom zaprimljene dojave od B.H., državljanina Republike Hrvatske te ujedno voditelj surferske škole, koja je organizirala turu tijekom koje se dogodio nestanak polaznice u središnjem području Bračkoga kanala.

Prethodno je MRCC Rijeka u potražno - spasilačku akaciju angažirala Lučku kapetaniju Split, Lučku ispostavu Milna i Lučku ispostavu Stari Grad, budući da je voditelj surferske škole najprije uputio poziv pogibelji za dva polaznika koje je vjetar na surferskim daskama nosio Bračkim kanalom prema otoku Hvaru, slijedom čega je MRCC Rijeka posredstvom obalnih radio postaja odaslala obavijest o ljudima u moru svim sudionicima u pomorskom prometu u području potrage, kojemu su se u potragu odazvali i članovi centra za ronjenje 'Delfin', koji su vlastitim plovilom u 13.04h uspješno obavili spašavanje dvojice surfera iz mora, na poziciji 1,5 milja od Bola te ih neozlijeđene iskrcali u Bolu.

Odmah nakon spašavanja dvojice surfera, u 13.10h voditelj iste surferske škole, posredstvom Županijskog dojavnog centra 112 Split javlja u MRCC Rijeka o nestanku trećega polaznika njegove škole, odnosno, surferice, slijedom čega je pokrenuta široko koordinirana potražno - spasilačka akcija, no kako su u trenutku dojave na moru zavladali izrazito nepovoljni vremenski uvjeti za plovidbu, u 15.30h u MRCC Rijeka u akciju angažira potražni zrakoplov tipa 'Pilatus', iz sastava Obalne straže RH, dok je svim sudionicima u pomorskom prometu, u području potrage odaslana obavijest o nestaloj osobi putem obalnih radio postaja.

Službenici Lučke kapetanije Split temeljem izuzete izjave očevidaca izvijestili su kako je nestala surferica posljednji puta viđena 200 metara od Bolske obale, gdje je pokušala plivati do obale zbog čega je pustila dasku, no uslijed naleta jakog vjetra i visokoga mora, očevidci su je izgubili iz vida.

Pilot potražnog zrakoplova Obalne straže u 16.03h uočio napuštenu surfersku dasku 3 nautičke milje jugozapadno od Bola, ali nažalost, ne i nestalu surfericu.


Reci što misliš!