Događaji

Sveučilište u Zadru

Na Sveučilištu u Zadru započela međunarodna konferencija "Emotions in International relations"

Na Sveučilištu u Zadru započela međunarodna konferencija

Odjel za povijest Sveučilišta u Zadru u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti te institucijom Centre for the Study of Emotions in Cross-cultural Exchange iz Pertha (Australija) organizira međunarodni znanstveni skup „Emotions in International Relations“ i predstavljanje knjige "The Istanbul Letters of Antun Vrančić".

Skup će se održati danas i sutra na Sveučilištu u Zadru, a u pozdravnoj riječi sudionicima predstavili su ga domaćini, dr. sc. Mirko Sardelić i doc. dr. sc. Valentina Šoštarić.

Cilj konferencije je potaknuti raspravu o povezanosti između emocija i globalne politike kroz raspravu o različitim disciplinama, kulturama i povijesnim razdobljima. Nadamo se da ćemo pojasniti i problematizirati ulogu i važnost emocija u međunarodnim odnosima i baciti novo svjetlo na veze između specifičnih emocija i društvenih, političkih i etičkih problema, rekla je dr. Šoštarić.

"Pitanje emocija u međunarodnim odnosima sve se više proučava u društvenim znanostima, a Zadar je jedna od zaglavnih stijena novog smjera proučavanja", istaknuo je pročelnik Odjela za povijest dr. Ante Bralić.

"Dominantan je stav da se međunarodni odnosi temelje na racionalnim postavkama. Naravno, pitanje nacionalnih interesa je ključno u odnosima zemalja, ali je pogrešno zaključivati da je jedino to bitno. U proučavanju emocija protagonista nekog doba koristimo komparativne analize, studije mentaliteta, psihologije, ali uvijek ostaje pitanje što znamo o emocionalnom statusu stvarnih ljudi u povijesnom kontekstu", rekao je Bralić, navodeći današnji primjer nasilja na Srednjem Istoku kako bi ilustrirao problem. Ako bi neki budući istraživač vidio kako su s puno emocija tamošnji stanovnici reagirali na ubijanja, dok toga nije bilo na Zapadu, budući da tu i nije bilo takvih strahota, mogao bi pogrešno zaključiti kako su istočnjaci po prirodi puno emotivniji od zapadnjaka.

36cdf87e0e48bfd10d6f1bd01060c2d3.jpg?v=2Uz zadarske i zagrebačke znanstvenike u radu konferencije sudjeluju gosti iz Australije, Italije i Turske.

 


Reci što misliš!