Događaji

u organizaciji sveučilišta u zadru

Znanstvena konferencija "Pesticidi i korisni organizmi" u hotelu Kolovare

Znanstvena konferencija
Dino Stanin/PIXSELL

Sveučilište u Zadru, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu i Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, suorganizatori su 12. po redu znanstvenog skupa Međunarodne organizacije za biološku kontrolu zapadnog palearktika (IOBC/WPRS) radne skupine "Pesticidi i korisni organizmi"

Organizacija IOBC-WPRS je međunarodno priznata jer potiče uporabu održivih, ekološki prihvatljivih ekonomski izvedivih društveno usvojivih metoda suzbijanja štetnika i bolesti poljoprivrednih i šumskih kultura. Stoga IOBC-WPRS potiče suradnju u razvoju i promicanju bioloških i integriranih sustava proizvodnje. 

Povijesno gledano, IOBC je započeo 1955. godine kao globalna organizacija koja je povezana s Međunarodnim vijećem znanstvenih sindikata (ICSU). Ova međunarodna organizacija potiče istraživanje i praktičnu primjenu, obuku i informacije, osobito biološke metode kontrole, ali i svih metoda, uključujući kemikalije, unutar integriranog konteksta upravljanja štetnim organizmima. 

Organizacija razrađuje smjernice za integriranu proizvodnju poljoprivrednih kultura, razvija i standardizira metode ispitivanja učinaka pesticida na korisne vrste. IOBC-WPRS nudi prezentacijske platforme (radionice, simpozije, postupke, publikacije) znanstvenicima koji su uključeni u istraživanje kako bi poboljšali proizvodnju poljoprivrednih kultura metodama i strategijama u skladu s općim ciljem IOBC-a. Ciljevi IOBC-WPRS su da organizacija pomaže u primjeni znanstvenih spoznaja u savjetovanje i provođenje biološke i integrirane proizvodnje. 

U ostvarivanju svojih ciljeva WPRS surađuje s drugim međunarodnim organizacijama, posebice FAO-om, WHO-om, Komisijom Europske unije (CEU) i Europskom organizacijom za zaštitu bilja (EPPO).

Ovaj značajan znanstveni skup stručnjaka i znanstvenika bit će održan u Zadru u razdoblju od 30. rujna do 05. listopada u hotelu Kolovare. Znanstvenici unutar ove radne skupine te najjače svjetske organizacije istraživača bave se istraživanjima utjecaja primjene pesticida na svekolike organizme i okoliš. Njihov cilj je provoditi projekte i istraživanja utjecaja pesticida na korisne organizme, oprašivače kako u poljskim tako i u laboratorijskim uvjetima. 

Osim ovih temeljnih ciljeva radna skupina prihvaća i radove o bazama podataka korisnih organizama, modeliranju sporednih učinaka pesticida na korisne organizme, invazivnim vrstama, novim tehnologijama suzbijanja (RNAi biopesticidi), mikrobiološkim pripravcima, efektima mikrobiome kukaca, sinergiji stresora, pesticida, bolesti i propadanja hrane, klimatskim utjecajima na interakciju pesticid i korisni organizam te ostalim temama. 


Reci što misliš!