Događaji

požar u orebiću

Krstičević očekuje da će požari danas biti stavljeni pod kontrolu

Krstičević očekuje da će požari danas biti stavljeni pod kontrolu
HRZ/Marko Filipović-Grčić

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević održao je u srijedu u Orebiću hitni sastanak vatrogasnog stožera Dubrovačko-neretvanske županije na kojemu se analizirala situacija na požarištu Orebić-Mokalo-Podstup na Pelješcu te je ocijenio da je stanje na terenu zadovoljavajuće i vjeruje da će požari danas biti stavljeni pod kontrolu.

Na sastanku su sudjelovali ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, zapovjednik Zapovjedno–operativnog središta Glavnog stožera OS RH brigadni general Krešo Tuškan, glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, članovi Stožera Civilne zaštite Općine Orebić predvođeni načelnikom Stožera Kristijanom Kapitelijem i načelnikom Općine Orebić Tomislavom Ančićem, članovi Stožera Civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije predvođeni načelnikom Stožera Joškom Cebalom i drugi.

Vatrena fronta na Pelješcu kod zaseoka Kajanovići-Glabalovo, te kod naselja Mokalo tijekom noći je zaustavljena. U požaru su u utorak nagorjela četiri stambena objekta - fasade i krovišta kuća u selu Stankovići,

Nakon završetka stožera ministar Krstičević je istaknuo kako vjeruje da će požari tijekom dana biti stavljeni pod kontrolu.

"Stanje na terenu je zadovoljavajuće. Od ranog jutra angažirani su kanaderi i vjerujem da će požari danas biti stavljeni pod kontrolu", rekao je Krstičević u Orebiću.

Pohvalio je sve sudionike koji su uključeni u gašenje požara.

"To je taj sustav domovinske sigurnosti, zajedništvo, partnerstvo lokalne zajednice, vatrogasaca, DUZS-a i pomoć vojske", istaknuo je.

Krstičević se osvrnuo na protupožarnu eskadrilu rekavši kako nisu odustajali i da su uvijek na raspolaganju narodu u nevolju.

"Znate da je vojska ključna i da uvijek pomaže narodu u nevoljama. Vidjeli ste da vojnici to jako dobro rade", rekao je ministar.

Također, izrazio je žaljenje zbog stradale imovine - maslina, vinograda i kuća.

Nakon sastanka, ministar Krstičević se nalazi u obilazak opožarenog područja na Pelješcu.

Kako je izvijestio MORH, 50 pripadnika Hrvatske vojske sa šest vozila su cijelu noć bili angažirani na požarištu, a u ranim jutarnjim satima pridružila su im se i dodatna 52 pripadnika kopnenih snaga sa sedam motornih vozila te je trenutno na požarištu angažirano ukupno 102 pripadnika i 12 motornih vozila.

Gase ga i sve lokalne vatrogasne snage, vatrogasci s područja drugih županija, Državne intervencijske postrojbe (DIP). Ukupno je angažirano 300 gasitelja sa 63 vozila.

Na požarištu kod Metkovića  angažirana su tri kanadera. Po podacima DUZS-a, požar na području općine Kula Norinska gase sve lokalne vatrogasne snage, vatrogasci s područja drugih županija i DIP-ovi. Ukupno je angažiran 101 vatrogasac s 29 vozila.


Reci što misliš!