Događaji

međunarodna suradnja

U Lavovu predstavljeni turistički potencijali Općine Preko

U Lavovu predstavljeni turistički potencijali Općine Preko
Naši školji

Hrvatski dani, koje je prošli vikend petu godinu zaredom u ukrajinskom gradu Lavovu organizirala Hrvatsko-ukrajinska Udruga Bila Hrvatska, uz već tradicionalnu kulturnu i sportsku ponudu udruga, KUD-ova i pojedinaca Lavovske oblasti i Zadarske županije, „odškrinuli“ su vrata i gospodarskoj suradnji.

Za Općinu Preko, koja je ove godine prvi put bila partner u projektu, najznačajnije je bilo predstavljanje svojih potencijala na okruglom stolu koji je u Rotary klubu u tzv. Talijanskoj kući u središtu milijunskoga grada organizirala Gospodarska komora Lavovske oblasti uz sudjelovanje predstavnika malih poduzetnika, gospodarstvenika i akademske zajednice.

– Ukrajina želi biti dio Europske unije i želi se u ovom, za nju teškom razdoblju, približiti Europi. S obzirom na bliskost kultura i povijesnih poveznica hrvatskog i ukrajinskog naroda, na činjenicu da je prošlo više od 23 godine od završetka Domovinskog rata, a, evo, već smo pet godina dio europske obitelji, upravo Hrvatska može biti primjer dobre prakse i pružiti pomoć Ukrajini na njenom putu približavanja Europi. Nama je Ukrajina zanimljiva iz više razloga. Turizam je definitivno na prvome mjestu i potrebno je hrvatsko-ukrajinsku suradnju na tom području podići na višu razinu. Ukrajinci jesu većinom tzv. automobilski gosti, ali svakako treba poraditi na boljem povezivanju Ukrajine i Hrvatske avionskim linijama kako bismo kao destinacija bili dostupniji i konkurentniji. Osim toga,  Ukrajinci su nam zanimljivi i kao radna snaga, i to ne smo u turizmu nego i u ostalim djelatnostima, a možemo potvrditi da su se ove godine na našem otoku pokazali kao uistinu dobri, vrijedni, radišni i veseli ljudi koji su u većini stvari slični nama Hrvatima. Osim kulture i turizma, mjesta za napredak, razvoj i povezivanje Hrvatske i Ukrajine ima na brojnim područjima, a naročito u gospodarstvu, smatra načelnik Općine Preko Jure Brižić.

S obzirom na to da u Ukrajini živi 40 milijuna ljudi, napominje, za očekivati je da ima prostora za razvoj gospodarsko-trgovinske suradnje s obje strane.

– Hrvatskim poslovnim ljudima potrebno je omogućiti pristup ukrajinskom tržištu, ali i u Hrvatskoj kreirati pozitivnu poslovnu klimu koja će Ukrajincima omogućiti ulaganja u našu zemlju i otvoriti vrata svim potencijalnim investitorima.  Zato je organizacija okruglog stola na kojemu smo se predstavili mi, Općina Sali i Grad Zadar bio prvi korak u otvaranju i za Ukrajince i za nas suradnje s vrlo velikim potencijalom, ističe Brižić, koji je dva dana kasnije u prostorijama Društva arhitekata grada Lavova ukrajinskim biznismenima održao prezentaciju trenutačno najvećeg investicijskog projekta na zapadnom dijelu općine, na području Lukorana, „Mačjak – Šumljak Resort“.

Riječ o turističkom projektu vrijednom oko 160 milijuna eura na zemljištu od 386.000 metara četvornih koji obuhvaća dvije marine, hotel s minimalno 500 kreveta i 200 urbanih vila s bazenom.

-Sva dokumentacija koja je potrebna za realizaciju ovog projekta je spremna, a mi smo otvoreni za suradnju i stojimo na raspolaganju potencijalnim ulagačima za sva pitanja, pojasnio je Brižić okupljenima na prezentaciji, među kojima su bili arhitekti, vlasnici agencija za nekretnine i gospodarstvenici koji su već iskazali interes za ulaganje u slične projekte na području Zadarske županije.

Zadovoljan je iskazanim interesom i na prezentaciji u Društvu arhitekata i na okruglom stolu, gdje je  uz direktora TZO Preko Ivana Koštu imao zapaženo predstavljanje turističkih potencijala otoka. A o turizmu cijele Zadarske županije više riječi trebalo bi biti sljedeće godine u proljeće u Lavovu, za kada je planirano održavanje turističkog sajma na kojemu će se pojedinačno predstaviti tvrtke, hotelske kuće, proizvodi, usluge, destinacije, sve ono što zanima prosječnog turista, ali i potencijalnog ulagača.

– Naravno, takav sajam organizirali bismo i u Zadru, jer Ukrajinci žele ostvariti izravne kontakte s našim gospodarstvenicima, dodao je predsjednik Udruge Bila Hrvatska Marin Lerga, idejni začetnik i pokretač povezivanja Lavova i Zadarske županije.

Korak dalje otišao je Vasil Ilkiv, potpredsjednik Nadzornog vijeća regionalne državne uprave (županije) i predsjednik sindikata poslodavaca Dobrobut iz Lavova, koji je predložio pokretanje zajedničke dvojezične web-stranice koja bi se ažurirala na dnevnoj osnovi, a donosila bi pregled svih gospodarskih i društvenih zbivanja u Zadarskoj županiji i Lavovskoj oblasti, uključujući i slobodna  sezonska radna mjesta jer je, napomenuo je Brižić, nedostatak radnika u svim branšama postao veliki problem cijelog turističkog sektora u Hrvatskoj, istaknuvši pozitivna iskustva otočnih ugostitelja kod kojih su ovoga ljeta radili sezonci iz Ukrajine.

– Takva stranica ubrzala bi suradnju koju smo započeli jer nam je trenutačno velika prepreka loša prometna povezanost, ali nadamo se da će se i to u dogledno vrijeme riješiti. Sada smo se okupili u Lavovu, a ja želim da već u rano proljeće delegacija ukrajinskih poduzetnika i gospodarstvenika posjeti Zadar uz pokroviteljstvo Hrvatske gospodarske komore, dodao je Ilkiv te pozvao hrvatsku delegaciju na veliki gospodarski forum koji će se za dva mjeseca održati u Lavovu u organizaciji Gospodarske komore Lavovske oblasti.

U sklopu četverodnevnog posjeta Lavovu, delegacija Općine Preko posjetila je i Centar za mlade sv. Ivan Bosco, čiji su štićenici, djeca bez roditelja ili odgovarajuće roditeljske skrbi, u srpnju posjetili Zadar, Preko i Sutomišćicu.

Naši školji


Reci što misliš!