Događaji

najavljujemo

Polovicom listopada 14. Sajam stipendija i visokog obrazovanja

Polovicom listopada 14. Sajam stipendija i visokog obrazovanja

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) organizira 14. po redu Sajam stipendija i visokog obrazovanja koji će se održati 16. listopada ove godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu, te 18. listopada na Sveučilištu u Rijeci, a sudjelovat će više od 30 izlagača iz Hrvatske i inozemstva koji će predstaviti više od deset tisuća dostupnih programa stipendiranja.

Na sajmu će biti predstavljena i široka ponuda studijskih programa, a novina ovogodišnjega sajma je inspirativan popratni program tijekom kojega će se razgovarati o relevantnosti studijskih programa na tržištu rada, zanimanjima budućnosti, zapošljivosti studenata te o realiziranim studentskim idejama koje mijenjaju lokalne zajednice, priopćio je IRO.

Sve informacije, izvijestio je organizator, dostupne su na www.stipendije.info i Facebook stranica Tražim stipendiju.

Hrvatska ima 28,7 posto visokoobrazovanih u populaciji od 30 od 34 godine, dok je prosjek u Europskoj uniji (EU) 39,9 posto. Cilj EU-a je pak da sve države članice imaju 40 posto visokoobrazovanih u toj populaciji do 2020.

Po udjelu visokoobrazovanih u populaciji od 30 do 34 godine Hrvatska je na samome začelju EU i od Hrvatske lošije su samo Rumunjska i Italija. Tako nizak udio visokoobrazovanih, ocijenjeno je, predstavlja veliku opasnost za daljnji društveni i gospodarski razvoj Hrvatske.

Istaknuto je kako je zato jedan od ciljeva sajma potaknuti što je moguće više srednjoškolaca da upišu studij te pomoći studentima koji sada studiraju da što uspješnije završe studij i pronađu prikladan posao.

Srednjoškolci, studenti, njihovi roditelji, nastavnici i svi drugi zainteresirani moći će na jednome mjestu i u jednome danu pronaći informacije za više od deset tisuća stipendija za različite studijske programe u Hrvatskoj i inozemstvu.

Predstavnici visokih učilišta i poslodavci pružit će savjete kako osigurati zaposlenje nakon studija. Osim iz Hrvatske, izlagači i gosti sajma doći će iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Francuske, Velike Britanije, Danske, SAD-a, Kanade, Japana, Italije, Slovenije, Slovačke i Bosne i Hercegovine.

"Informacijama i savjetima o stipendijama nastojimo motivirati na studij te onima koji već studiraju pomoći da što uspješnije i na vrijeme završe studij. Poslodavci će ove godine pružiti niz primjera kako studenti i nastavnici mogu osigurati veće izglede u pronalasku posla nakon studija", poručio je Ninoslav Šćukanec, izvršni direktor IRO-a.

Ulaz na sajam je besplatan.

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) utemeljen je 1999. kao neprofitna organizacija predana razvoju, zagovaranju i provedbi politika visokog obrazovanja u Hrvatskoj. IRO se već devetnaest godina sustavno bavi visokim obrazovanjem, posebice u područjima financiranja visokog obrazovanja, jednakošću pristupa visokom obrazovanju, razvojem nacionalnoga kvalifikacijskog okvira, osiguravanjem i unaprjeđivanjem kvalitete u visokom obrazovanju te akademskom mobilnošću.


Reci što misliš!