Događaji

dalmacija u plamenu

Posada iz Zemunika i dalje prisutna na požarištu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Posada iz Zemunika i dalje prisutna na požarištu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Zračne i kopnene snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OS RH danas, 27. rujna 2018., treći dan djeluju na aktivnim požarištima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Sveukupno je u ovom trenutku na požarištu Kula Norinska kod Metkovića i Čilipi kod Dubrovnika te u Orebiću na poluotoku Pelješcu angažirano šest protupožarnih aviona (po tri Canadaira CL-415 i tri Airtractora AT-802), dok helikopter Mi-8 MTV prevozi posade na relaciji Zemunik-Dubrovnik. 

Uz zračne snage, na požarištu u Kuli Norinskoj kod Metkovića angažirane su i kopnene snage PP NOS OS RH s 52 pripadnika i sedam motornih vozila, dok se na požarištu u Orebiću nalazi 50 pripadnika sa šest motornih vozila.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević je na današnjoj sjednici Vlade RH, istaknuo kako se, nakon što je obišao požare u Orebiću na Pelješcu i Kuli Norinskoj kod Metkovića u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, još jednom uvjerio kako sve sastavnice sustava izvrsno funkcioniraju na terenu, iako je situacija u posljednja dva dana bila iznimno složena i ozbiljna: „Zajedništvom, solidarnošću i partnerskim djelovanjem, sastavnice sustava domovinske sigurnosti pravovremeno djeluju na terenu, što se dokazalo u situacijama borbe protiv požara, poplava i snježnog nevremena".

Također, ministar se osvrnuo i na aktualne požare na Pelješcu i Metkoviću i pohvalio vatrogasce i Hrvatsku vojsku za njihov angažman u pomoći lokalnom stanovništvu u gašenju požara. „Moram pohvaliti sve te ljude na terenu, od vatrogasaca koji daju sve od sebe, vojske koja je uvijek spremna pomoći narodu u nevolji, policije, Crvenog križa, kao i sve druge koji su dali ogroman doprinos u obrani obiteljskih kuća i pomogli lokalnom stanovništvu u obrani od požara“, poručio je ministar Krstičević naglasivši kako su vatrogasci naši heroji.

Kapetan posade Canadaira CL-415 bojnik Tomislav Slavica koji je sudjelovao u gašenju na svim požarištima u protekla dva dana i koji je krenuo u svoju treću akciju pojasnio je situaciju na požarištima: „Jučer sam gasio požar u Kuli Norinskoj, na Snježnici iznad Zračne luke Dubrovnik i na Pelješcu, a trenutno nam je prioritet požar iznad Zračne luke Dubrovnik. Za kraj sezone imamo veliki broj požara, a bura nam otežava gašenje i ometa letenje. Srećom, danas je situacija nešto mirnija i vjerujem kako ćemo uspjeti pogasiti sve požare“.

Prije polijetanja iz Zemunika na požarišta kod Dubrovnika i Metkovića pilot Canadaira bojnik Milan Došen istaknuo je kako su trenutno angažirani na požaru kod brda Snježnica pored Čilipa, gdje se njegovi kolege nalaze od ranih jutarnjih sati. „Odlazimo zračnim mostom Zemunik-Dubrovnik i na taj način ne gubimo vrijeme u smjeni posada. Danas je povoljnija situacija s vremenom jer je bura oslabila te se nadamo da će nam to pomoći da do kraja dana stavimo sve požare pod nadzor“, rekao je bojnik Došen.
Zračne snage su u protekla dva dana na sva tri požarišta na jugu Hrvatske ostvarila oko 50 sati naleta izbacivši oko 270 vodenih bombi, odnosno oko 1400 tona vode na požarišta.


Reci što misliš!