Događaji

promocija Paškog baškotina

Dan otvorenih vrata u Samostanu benediktinki sv. Margarite

Dan otvorenih vrata u Samostanu benediktinki sv. Margarite

30. rujna u prostorima Benediktinskog samostana biti će organizirana promocija Paškog baškotina kao proizvoda paških koludrica čije je umijeće izrade upisano u Registar nematerijalnih dobara RH.

Samostan benediktinki sv. Margarite u Pagu jedan je od niza sudionika obilježavanja Europske godine kulturne  baštine uz skromnu pripomoć Ministarstva kulture RH  u manifestaciji Dani europske baštine koja se provodi u Republici Hrvatskoj kako bi se baštinjeno dodatno približilo široj javnosti  i na taj način još više javnost zainteresirala za kulturu i kulturna zbivanja.

U sklopu ove manifestacije dana 30. rujna u prostorima Benediktinskog samostana biti će organizirana promocija Paškog baškotina kao proizvoda paških koludrica čije je umijeće izrade upisano u Registar nematerijalnih dobara RH.

Zainteresirani  mogu posjetiti Samostan benediktinki bez naplate ulaznica u nedjelju, 30. rujna u vremenu od 9.00 do 12.30 h i poslijepodne od 17.00 do 19.00 h.

Samostan sv. Margarite jedina je redovnička zajednica, zajednica (utemeljena 1318. g.) koja ima što ponuditi svim posjetiteljima i stanovnicima otoka i grada Paga, svih dobnih skupina, tijekom čitave godine.

Nudi pregled pokretnog kulturnog blaga, koje je Samostan sabirao stoljećima, nematerijalnih kulturnih dobara kao što je umijeće izrade paškog baškotina, koludraške štrike, kolacica i sl. te proizvode tog umijeća.

Zaseban je segment izrada paške čipke koja je svojom pojavom i ishodištem vezana za benediktinski Samostan sv. Margarite u Pagu i koja je 2009. uvrštena u UNESCO-ovu Listu nematerijalne kulturne baštine.
 
Podsjetimo da će se 13. studenog 2018. godine obilježiti 700. obljetnica osnutka Benediktinskog samostana u gradu Pagu, ne samo u smislu obilježavanja  obljetnice postojanja i opstanka samostanskog kompleksa već i potvrde jednog kontinuiteta u razvoju otoka Paga u sakralnom, kulturnom, ali i ekonomsko-gospodarstvenom smislu tim više što je i želja do same proslave ovog bitnog događaja dovršiti već započete projekte postava sakralne zbirke i izdavanja monografije o samostanu.

Samostan će novom zbirkom postati nova znamenitost i kuriozitet stanovnicima i posjetiteljima otoka Paga te će ova obljetnica biti obljetnica života sakralnog i kulturnog otoka i grada Paga.

 


Reci što misliš!