Događaji

odlične vijesti

Raspisana javna nabava za projekt III. faze u virskom naselju Prezida

Raspisana javna nabava za projekt III. faze u virskom naselju Prezida

Do službenog početka i nastavka radova u rujnu na priključcima za vodovodnu i kanalizacijsku mrežu otoka Vira, virsko komunalno poduzeće „Vodovod Vir“ objavilo je javne nabave za nadzor nad izgradnjom III. faze, za vođenje projekta III. faze te za izvođenje radova III. faze u virskom naselju Prezida.

Procijenjena vrijednost projekta iznosi 45 milijuna kuna, no tek će se kroz postupak javne nabave ustanoviti realna cijena. Ono što je činjenično točno ili zadano projektom, svodi se na podizanje 12,5 kilometara vodovoda i 11,5 kilometara kanalizacijskog cjevovoda koji obuhvaćaju oko 1.300 do 1.400 objekata.

- Do kraja listopada znat ćemo sve, jer će tada biti otvaranje natječaja za izvođenje radova. Prethodno ćemo znati za natječajne rezultate nadzora i vođenja projekta. Naravno, ukoliko sve bude išlo po planu. U slučaju žalbi, rokovi se pomiču - kaže Hrvoje Bašić, direktor poduzeća „Vodovod Vir“. Time je zaokružena javna nabava u slučaju virskog vodovodnog i kanalizacijskog projekta III. faze, ali kako je „Vodovod Vir“ investitor i za aglomeraciju Nin-Privlaka-Vrsi, javna nabava obavlja se i za taj kompleksan sustav sa 102 kilometara kanalizacije, 32 kilometra vodovodne mreže, 33 crpne stanice, bio pročišćivačem i ispustom dužine pet kilometara.

U tijeku je javna nabava za radove na aglomeraciji čije će otvaranje biti 5. studenoga, dok su one za nadzor i vođenje projekta već otvorene. Ovaj je projekt aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi procijenjen na oko 397 milijuna kuna, ali će se konačna cifra odrediti tek u procesu nabave.

- Sadašnje cijene nabave znatno premašuju prijašnje cijene kada se za projekt radila procjena. U međuvremenu su cijene porasle, što je i logično s obzirom na uzlet građevinskog sektora i tržišta - napominje direktor Bašić.  

U međuvremenu su nastavljeni radovi na II. fazi vodovodne i kanalizacijske mreže otoka Vira, a odaziv građana za priključenje na mrežu više je nego zadovoljavajući. Tijekom ljeta pristiglo je više od 60 zahtjeva, pa je s novim zahtjevima razina umreženosti na vodu i kanalizaciju sve bliža punom kapacitetu.

- Građani se stalno javljaju jer se svi žele priključiti na vodu i kanalizaciju. Ostalo nam je svega oko 250 priključaka, s tim da smo neke već odradili i spojili na mrežu, dok su drugi već ugovoreni. Nakon što ih sve odradimo, asfaltirat ćemo ulice. Odaziv je zaista bio iznad svih očekivanja - zadovoljan je Bašić.    

Nastavak radova na II. fazi i javna nabava za III. fazu milenijskog projekta Općine Vir i tvrtke „Vodovod Vir“ samo su dio poslova vođenih i odrađenih tijekom ljeta i sada na početku jeseni. Prethodno je virsko komunalno poduzeće dobilo lokacijske dozvole za projekt gradnje vodovodne i kanalizacijske mreže za cijeli otok Vir, što je bio jedan od ključnih preduvjeta apliciranja projekta za EU sredstva. Riječ je o četiri lokacijske dozvole koje uključuju gradnju kanalizacijskog i vodovodnog cjevovoda, hidroblokove i crpne stanice za trasu predmetnog zahvata koji obuhvaća naselja: Brdonja, Rosulje, Slatina, Marina, Lučica, Bobovik, Žitna, Straža, Soldatica, Virić, Laz, Sapavac, Sridnje Kućice, Lozice, Biskupljača, Radnjača, Smratine, Velika Slatina, Torovi, Pedinka, Srpljica, Šepunatka, Site i Kozjak.

Time su 134 kilometra kanalizacijskog i 126 kilometara vodovodnog cjevovoda sa 16 crpnih stanica te dva hidrobloka – uz podmorski ispust dužine 1.922 metra – završena priča, barem kada su u pitanju projektna dokumentacija i lokacijske dozvole. Procijenjena vrijednost ovog projekta iznosi vrtoglavih 733 milijuna kuna, od čega 643 milijuna kuna investicijskih troškova otpada na sam projekt, a preostalih 90 milijuna kuna na troškove zemljišta, poslove nadzora, vidljivosti te druge poslove vezne uz gradnju virskog vodovoda i kanalizacije.

Kako je riječ o procijenjenim troškovima, kao i u slučajevima aglomeracije i III. faze, puna i prava vrijednost projekta znat će se tek nakon procesa javnih nabava.

 


Reci što misliš!