Događaji

velebit 18 - združena snaga

Poručnica Josipa glavna za ukrcaj vojne opreme na brod HRM-a

Poručnica Josipa glavna za ukrcaj vojne opreme na brod HRM-a

Pred više od 5.500 hrvatskih vojnika jedna je od najsloženijih vojnih vježbi u povijesti naših oružanih snaga. Od 13. do 15. ovog mjeseca na poligonima diljem zemlje - održat će se vježba Velebit 18 - Združena snaga.

Nakon što je jučer uspostavljeno Glavno zapovjedništvo, danas je iz zadarske luke Gaženice dio ljudstva i opreme krenuo za Pulu i vojno vježbalište Rt Kamenjak. Jedno za drugim na Desantni brod HRM-a Krka ukrcalo se više vojnih vozila, tri borbena oklopna vozila i radar Giraffe 40 iz sastava Protuzračne obrane Hrvatske kopnene vojske. Sve pod budnim okom poručnika Ivana Kundida. 

"Dio naših snaga ide kopnenim putem,a dio morskim. Na taj način želimo pokazati združeno djelovanje i sposobnost prevoženja naše tehnike i ljudstva morem te tako pokazati združeno djelovanje HRM-a i Hrvatske kopnene vojske", istaknuo je poručnik Kundid. 

A da ukrcaj protekne bez najmanje greške i zastoja na rampi vojnog broda brinula se poručnica fregate Josipa Bićanić, zamjenica zapovjednika i trenutno jedina žena na vojnom brodu Krka. U HRM-u je već 12 godina, a vojnu karijeru počela je kao pogonska časnica. 

"Ovdje sam trenutno jedina žena, ali ne i u našem divizijunu. Ima nas dosta žena. Nismo izuzete i isključene iz same zadaće bez obzira što je ovo recimo "muška" struka. Mogu reći da nas se ravnopravno gleda i u napredovanju", naglasila je poručnica fregate Bićanić. 

8ddba6924605ea24a4250bb01e8edd04.jpg?v=2

Brodovi Krka i Cetina služe za prijevoz oklopno-mehaniziranih snaga, ali i u civilne svrhe. Sudjeluju i u protupožarnoj sezoni, pružaju potporu civilima poput dostave vode, ali i u ostalim zadaćama koje idu uz ovaj brod, napominje zapovjednik Krke, poručnik bojnog broda Davor Alujević. A do Pule Krki treba pet sati, gdje se združene snage kopnene vojske i mornarice pridružuju u daljnjim aktivnostima jedne od najopsežnijih hrvatskih vojih vježbi u povijesti, u kojoj sudjeluju sve grane hrvatskih oružanih snaga.

Radio Zadar


Reci što misliš!