Događaji

na desantni brod minopolagač DBM-82 "Krka"

Ukrcajem borbene tehnike i ljudstva u Gaženici, započela vojna vježba "Velebit 18 - združena snaga"

Ukrcajem borbene tehnike i ljudstva u Gaženici, započela vojna vježba
Dino Stanin/PIXSELL

Nakon uspostave glavnih zapovjedništava vojne vježbe "Velebit 18 - združena snaga" u srijedu je počelo razmještanje snaga iz matičnih postrojba kopnom i morem na mjesta na kojima će se vježba izvoditi.

U zadarskoj Trajektnoj luci u Gaženici ukrcani su borbena tehnika i ljudstvo Protuzračne obrane (PZO) Hrvatske kopnene vojske (HKoV) na desantni brod minopolagač DBM-82 "Krka" Hrvatske ratne mornarice (HRM) kojim će se prevesti do Rta Kamenjaka u blizini Pule.

Borbenim sredstvima i opremom koristit će se na vojnom vježbalištu Rtu Kamjenjaku, gdje će postrojbe PZO-a HKoV-a i HRM-a provesti bojna gađanja ciljeva u zraku s lakim prijenosnim raketnim sustavima S-2M i "Igla".  Postrojbe PZO-a u sklopu vojne vježbe "Velebit 18 - združena snaga" provode i zaštitu ključne infrastrukture i zapovjednih mjesta ondje gdje se izvodi vježba, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Zapovjednik voda veze Pukovnije PZO-a, poručnik Ivan Kundid rekao je kako je to za njega prvo sudjelovanje u morskom transportu snaga na vježbalište Rt Kamenjak.

"Jedan dio naših snaga već je premješten kopnenim putem, a ostatak snaga upravo kreće brodom HRM-a. Prevozimo borbena oklopna vozila, radar Giraffe 40 te vojne kamione i ljudstvo. Na taj način uvježbava se sposobnost premještanja snaga i morskim putem uz već uobičajeni prijevoz kopnom, s naglaskom na združenim djelovanjima sastavnica Hrvatske vojske i kod premještanja snaga. Radujem se ovom novom iskustvu i sposobnosti koju razvijamo u suradnji s kolegama iz HRM-a", rekao je poručnik Kundid.

Zapovjednik broda DBM-82 "Krka", poručnik bojnog broda Davor Alujević istaknuo je kako taj brod pruža mnogo mogućnosti.

"Uz vojne zadaće, brod pruža potporu i civilnim institucijama, bilo u dostavi vode ili prijevozu vatrogasaca u protupožarnoj sezoni, a kod vojnih zadaća ima široki spektar primjene. Između ostalog, može prevesti 300 vojnika pod punom ratnom opremom ili oko 300 tona vojne opreme i sredstava. Naša suradnja s postrojbama HKoV-a je izvrsna, a na vježbi 'Velebit 18 - združena snaga' suradnja će doći do punog izražaja sa svim sastavnicama Hrvatske vojske", rekao je poručnik bojnog broda Alujević.

Ukrcaj snaga PZO-a na brod "Krka" vodila je poručnica fregate Josipa Bićanić, koja je u vrlo kratkom vremenu sigurno i po već ustaljenim postupcima završila prvu fazu potpore koju HRM pruža snagama PZO-a.

"Slijedi plovidba koja do Rta Kamenjaka traje oko pet sati, nakon čega pristupamo iskrcaju snaga. Iako sam Slavonka, more mi jako godi i čast mi je što sam pripadnica Hrvatske ratne mornarice, koja će i na ovoj vježbi zajedno sa združenim snagama predstaviti sposobnosti Hrvatske vojske u obrani Domovine", poručila je poručnica fregate Bićanić.

Kako je prije izvijestio MORH, pripadnici 2. mehanizirane bojne "Gromovi" s 24 oklopna vozila tipa "Patria" i 19 kamiona razmještaju se u srijedu iz Petrinje na slunjski vojni poligon.


Reci što misliš!