Događaji

16. listopada na narodnom trgu

Svjetski dan oživljavanja obilježit će se i u Zadru

Svjetski dan oživljavanja obilježit će se i u Zadru
Dino Stanin/PIXSELL

Europsko vijeće za reanimatologiju (ERC-European Resuscitation Council) od 2013. godine obilježava 16. listopada kao "Europski dan oživljavanja srca", a 2015. godine Svjetska zdravstvena organizacija podržala je kampanju "Djeca spašavaju živote".

Ove godine je inicijativa Europskog kao i srodnih stručnih društava iz cijelog svijeta prerasla u globalnu akciju "Svjetski dan oživljavanja" koja će se tradicionalno obilježiti u organizaciji Hrvatskog društva za reanimatologiju Hrvatskoga liječničkog zbora u Zagrebu, Rijeci, Osijeku,Puli te Zadru.

Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije održat će prezentaciju dana 16. listopada na Narodnom trgu u trajanju od 13 do 15 sati.

U Hrvatskoj, prema procjenama, godišnje oko devet tisuća ljudi doživi srčani zastoj izvan bolnice. Nakon iznenadnog srčanog zastoja mozak može preživjeti samo tri do pet minuta bez kisika. To je mnogo manje vremena nego što prođe do dolaska Hitne medicinske pomoći. Zbog toga danas od deset žrtava srčanog zastoja preživi samo jedna. 

Građani su kod 60-80 % slučajeva svjedocima srčanoga zastoja i ako odmah započnu s oživljavanjem mogućnost za preživljavanje i potpun neurološki oporavak žrtve srčanoga zastoja povećava se za 2 do 4 puta.


Reci što misliš!