Događaji

hrz

Baza u Zemuniku postaje i NATO-v centar izvrsnosti

Baza u Zemuniku postaje i NATO-v centar izvrsnosti

Baza u Zemuniku postaje i NATO-v centar izvrsnosti, nakon odluke o osnivanju centra za obuku helikopterskih posada za provedbu zadaća specijalnih zračnih snaga. Izjavio je to u Zemuniku ministar obrane Damir Krstičević, a potvrdio mađarski ministar obrane Tibor Benko.

Benko je naime u Zemuniku obišao mađarske pilote koji se obučavaju u toj zrakoplovnoj bazi. Ministar Krstičević podsjetio je kako je u Bruxellesu prije tjedan dana s kolegom Benkom potpisao sporazum o uspostavi obučnog središta u Zemuniku.

"Evo prije tjedan dana ministar i ja smo u B. potpisali sporazum o uspostavi međunarodnog obučnog središta za obuku helikopterskih posada, za provedbu zadaća specijalnih zračnih snaga. To središte će biti u Zemuniku u 93 zrakoplovnoj bazi, već operativno smo krenuli s pripremom za uspostavu tog Natovog središta u Zemuniku, vidjeli ste osim Mađarske potpisao sam ta sporazum s ministrom Slov i Bugarske. To je prvi korak da se u Zemuniku formira takvo središte, s ciljem da bi u drugom koraku to postao NATO centar izvrsnosti za to jako bitno područje.", navodi.

Mađarski ministar je zadovoljan  razinom obuke  koju su u Zemuniku dobila tri pripadnika mađarskog zrakoplovstva , a što se tiče stalne suradnje hrvatskih i mađarskih obrambenih snaga.

"Ministar i ja smo dotaknuli teme za koje smo obojica rekli da bismo bez daljnjega već sutra mogli potpisati koliko se oko njih slažemo", poručuje Tibor Benko.

Mađarski pilot Gabor Anđeluši  proveo je u zrakoplovnoj bazi u Zemuniku  mjesec i pol dana obučavajući se na zlin zrakoplovima.

"Obuka je bila teška ali bilo nam je lijepo, dobili smo svu moguću pomoć na čemu smo vam vrlo zahvalni", navodi.

"Mađarsko- hrvatska vojna suradnja nastavit će se i putem vježbi koje će podići razinu spremnosti obiju vojski", kazao je danas u Zemuniku ministar Damir Krstičević.

Radio Zadar


Reci što misliš!