Događaji

očekuje se dvadesetak litara ulja

Biogradski osnovci u akciji berbe maslina

Biogradski osnovci u akciji berbe maslina
BnM

Maslina nije ostala neobrana, kako to kaže pjesma, barem kada je u pitanju maslinik biogradske osnovne škole.

Naime, proteklih dana u ovom školskom masliniku koji broji preko 30-ak stabala maslina obavljena je berba, a tom prigodom ubrano je preko sto 100 kilograma zdravih plodova. U berbi su se angažirali učenici osmih razreda, a voditelji školske zadruge "Lavanda", organizirali prijevoz maslina do uljare gdje će one biti prerađene u ulje. 

Valja naglasiti da ovaj školski maslinik njeguje uglavnom domaću sortu masline oblicu, a o njemu brinu sami učenici i djelatnici škole. Od 32 stabla maslinika, 26 je rodnih stabala dok su ostalo mladice koje još ne daju rod. 

"Ove godine masline su lijepo rodile, zdrave su i zadovoljni smo urodom", kazali su u školi. "Ubrane plodove odmah smo dali na preradu te očekujemo oko 20-ak litara kvalitetnog ulja. Ulje koje dobijemo koristimo uglavnom za potrebe škole, pakiramo ga u posebne boce s našom oznakom, te prodajemo na štandovima i sajmovima u raznim prigodama. Prihod je namijenjen potrebama škole, za školsku radionicu, te opremanje i obilježavanje prigodnih datuma, a dio svakako namijenjen je za darivanje ali i u humane svrhe."


Reci što misliš!