Događaji

interreg mediteran

Općina Preko ugostila sudionike europskog projekta Pegasus

Općina Preko ugostila sudionike europskog projekta Pegasus

Kao jedini hrvatski partner u europskom projektu Pegasus, koji se financira bespovratnim sredstvima kroz program Interreg Mediteran, Općina Preko ovaj je tjedan bila domaćin četvrtog projektnog sastanka dionicima iz Italije, Grčke, Cipra, Malte, Slovenije, Španjolske i Francuske.

Cilj sastanka, prema riječima Dražene Strihić, pročelnice Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, razvoj i EU fondove u Općini Preko, bila je diskusija o glavnim značajkama projekta, izazovima s kojima se susreću partneri, izvještaj o stanju projekata, tijeku i napretku projektnih zadataka te dogovor o koracima koje je potrebno poduzeti kako bi se osiguralo uspješno završavanje projekata.

"Održani su i bilateralni sastanci svakog partnera s vodećim partnerom kako bi razmijenili podatke o konkretnim slučajevima na svojim projektima te izvijestili o napretku i financijskoj situaciji projekta svakog partnera ponaosob", dodala je Strihić te napomenula kako Pegasus ulazi u završnu fazu u kojoj će se prezentirati poslovni model za mikromreže, isplativost za Općinu Preko i kako to primijeniti u sličnim jedinicama lokalne samouprave te će se na tu temu sljedeće godine održati sastanci sa zainteresiranim općinama u Zadarskoj županiji.

Podsjetimo, Općina Preko u Pegasusu sudjeluje s projektom buduće solarne elektrane koja će se postaviti na krovu uljare i opskrbljivati energijom susjednu zgradu POU Dom na žalu te je na taj način učiniti energetski neovisnom od klasične električne mreže.

"Znamo koliko su u današnje doba bitni obnovljivi izvori energije i drago nam je da smo jedna od rijetkih općina  koja je prepoznala potencijal i važnost održivog razvoja, a ovim projektom to i dokazujemo. Nadamo se da će se završetkom projekta ostvariti planirana izravna ušteda u potrošnji energije na općinskim zgradama i da će to  doprinijeti lokalnom razvoju. Osim toga, nadamo se da će upravo projekt Pegasus biti primjer dobre prakse drugima i motivirati ih da sudjeluju u istraživanjima o potencijalu obnovljivih izvora energije za razvoj integriranih lokalnih mreža", kazao je načelnik Općine Preko Jure Brižić.

U projektu Pegasus, vrijednom 1,87 milijuna eura, devet je dionika. Vodeći je partner grad Potenza iz Italije, a sudjeluju još ENERGAP iz Slovenije, ABENGOA iz Španjolske, DEMEPA iz Italije, Regionalna energetska agencija Rhone-Alpes iz Francuske, Univeristy of Cyprus s  Cipra, Europska federacija agencija i regija za energiju i okoliš (FEDARENE) sa sjedištem u Bruxellesu, Centar za obnovljive izvore energije iz Grčke, Malta Intelligent energy Managment Agecnija s Malte i Općina Preko.

Projekt Pegasus (podupiranje energetske učinkovitosti, pametnog upravljanja energijom i korištenje obnovljivih izvora energije u javnoj infrastrukturi, uključujući javne zgrade te u stambenom sektoruje) prvi je projekt takve vrste na području Europske unije. Otvorio je mogućnosti javnim, ali i privatnim institucijama te ostalim korisnicima najvažnijih energetskih sektora u Europi da sudjeluju u istraživanjima o potencijalu obnovljivih izvora energije za razvoj integriranih lokalnih mreža s visokom razinom učinkovitosti. Posebno je to zahtjevno u područjima s težom dostupnosti za velike mreže distribucije energije, poput ruralnih područja i otoka.
Tweet


Reci što misliš!