Događaji

afera sms

Akterima afere SMS produljen pritvor, Milijana Brkića će ispitati USKOK-ovi istražitelji

Akterima afere SMS produljen pritvor, Milijana Brkića će ispitati USKOK-ovi istražitelji
Marko Prpic/PIXSELL

Milijan Brkić trebao bi pojasniti svoj odnos s Franjom Vargom ali i Blažom Curićem.

Osječki Županijski sud produljio je za još dva mjeseca istražni zatvor bivšem policijskom informatičaru Franji Vargi, kojeg Uskok tereti za izradu lažih SMS poruka za potrebe bivšeg "Dinamovog" čelnika Zdravka Mamića, te vozaču potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića Blažu Curiću, kojega se sumnjiči da je Vargi javio kako se zbog toga nad njim provode istražne radnje i da mu se sprema uhićenje.

Istražni zatvor produljen je jer još nisu ispitani svi svjedoci te zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela, kazao je glasonogovornik Suda Miroslav Rožac. Dodao je kako je u tijeku žalbeni postupak na rješenje o produljenju istražnog zatvora.

Vargu se sumnjiči da je, u postupku koji se protiv bivšeg čelnika  "Dinama" Zdravka Mamića, njegova brata Zorana Mamića, bivšega Dinamova direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara vodio pred osječkim Županijskim sudom izradio lažnu SMS prepisku između bivšega Glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednoga suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća, a po kojoj je Cvitan prije objave prvostupanjske presude vršio pritisak na suca da bez ikakvih dokaza osudi jednoga okrivljenika u tome postupku.

Okrivljenika se tereti da je lažnu prepisku potom dostavio Zdravku Mamiću koji ju je je objavio na konferenciji za medije 4. lipnja ove godine. Tužiteljstvo podsjeća kako je Mamićev branitelj  tražio da se na temelju lažne korespondencije odgodi objava prvostupanjske presude u tom predmetu, što je sudsko vijeće odbilo te je 6. lipnja 2018. objavilo presudu kojom su svi okrivljenici u tom predmetu proglašeni krivima.

Osim toga Varga je, tvrdi tužitejstvo, prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnome sudu RH, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda koji bi odlučivali o žalbi okrivljenika, kako bi je predao Zdravku Mamiću s namjerom da je Zdravko Mamić iskoristi u predstojećem žalbenom postupku, ali ga je u tomu spriječila dojava da se nad njim provodi kriminalističko istraživanje, za što Uskok tereti Blaža Curića.

Curić je uhićen 26. rujna u Zagrebu, a osumnjičen je da je Vargu 20. rujna telefonom upozorio da se protiv njega vodi kriminalističko istraživanje, rekavši mu da izbriše sve poruke, brojeve i druge sadržaje. Nakon otkrivanja ove afere mediji su tvrdili da su Vargine usluge koristili i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, koji su takve optužbe odbacili, a Brkić je u izjavi novinarima potvrdio da mu je Curić kum.

Vijesti.hr


Reci što misliš!