Događaji

Svim´na Zemlji, daruj drvce!

Još nas dva dana dijeli od akcije pošumljavanja opožarenog područja kod Turnja

Još nas dva dana dijeli od akcije pošumljavanja opožarenog područja kod Turnja

Udruge „Eko-Zadar“, Eko Zrmanja i Zelena akcija pozivaju građane i građanke da se uključe u akciju pošumljavanja opožarenog područja kod Turnja koja će se održati u subotu, 17. studenog 2018. u vremenu od 9 do 13 sati.

Akcija je izvedbeni dio prošlogodišnje kampanje "Svim´na Zemlji, daruj drvce!" koju su provele već spomenute udruge s ciljem  prikupljanja sredstava za kupnju mladica stabala kojima će se obnoviti jedno od opožarenih područja Zadarske županije.

Prošle godine je diljem Dalmacije izgorjelo preko 100 000 ha šume, makije i raslinja, čime su smanjene opće korisne funkcije šuma kao što su proizvodnja kisika, zaštita od odrona zemlje i poplava.

Ideja kampanje bila je da se umjesto tradicionalne kupnje božićnog drvca, koje se kasnije osuši i baci, novac donira za kupnju mladica kojima će se obnoviti opožarena područja. Kampanjom je prikupljeno 9.656,04 kn kojima će se kupiti mladice stabala pinije i zasaditi šuma na 1 ha područja iznad mjesta Turanj.

U dogovoru s Hrvatskim šumama i Hrvatskom agencijom za okoliš i prirodu, odlučili smo se za sadnju pinije koja se na području Hrvatske pojavljuje kao autohtona vrsta te koja utjecajem klimatskih promjena tvori i stabilne sastojine van svog prirodnog areala.

Mjesto pošumljavanja pripada fitocenozi hrasta crnike i crnog jasena odnosno euromediteranskoj zoni u kojoj uspijeva pinija. Dodatan plus za piniju je taj što sjeme pinije koje ispada iz češera koriste i životinje te se može koristiti i kao sporedni šumski proizvod.

Do lokacije sadnje najlakše se može doći prateći oznake za Vrtni centar „Holus“, Put Gajine 2, Turanj, iznad kojega se, na oko 300 metara udaljenosti, nalazi područje sadnje. Organiziran je i besplatni autobus koji će u subotu 17. studenog  u 8.30 sati krenuti s parkirališta nasuprot zgrade „Ljepotice“ u Zadru  prema lokaciji sadnje, a  kako bi akcija sadnje započela u planiranih 9 h. Kako bi osigurali mjesto u autobusu te dovoljno hrane i osvježenja, iz udruge „Eko-Zadar“ mole zainteresirane  da prijave svoj dolazak na mail desk@ekozadar.hr ili na mob: 097 797 5136.

Priključite se akciji i zazelenimo Turanj zajedno!


Reci što misliš!