Događaji

nove vizije

Kako oživjeti povijesnu jezgru grada Zadra?

Kako oživjeti povijesnu jezgru grada Zadra?
Boris Kačan

O tome kako oživjeti povijesnu jezgru grada Zadra odgovor su pokušali dati obrtnici, konzervatori, povjesničari, turistički djelatnici, sociolozi i predstavnici gradske vlasti. Okrugli stol o ovoj temi organiziran je u povodu 50. obljetnice djelovanja Udruženja zadarskih obrtnika.

Povijesna jezgra grada pomalo postaje grad zatvorenih vrata i novinskih papira koji prekrivaju izloge, tako je povjesničar umjetnosti prof. dr. sc. Pavuša Vežić opisao sadašnje stanje ne samo Poluotoka već i dijelova grada bližih Poluotoku.

Izgubljene su male trgovine, u gradu više nema knjižnice, kina, Glazbene škole, rekao je ali i poručio kako je odgovor da u Grad treba vratiti i građane i funkcije grada. 

Predsjednik Udruženja obrtnika Mladen Malta ima konkretne prijedloge kako oživjeti povijesnu jezgru:

- Organiziranje značajnijih manifestacija i tijekom zimskih mjeseci, uvođenje npr. zimskih feštica i naravno potrebno je veliko parkiralište koje bi zimi bilo besplatno.

Prof Vinko Bakija u ime Udruge turističkih vodiča Donat ističe kako Zadar turistički raste ali se ne razvija : 

- Moramo postaviti prvo pitanje za koga želimo oživjeti ovaj grad da li za strance ili za domaće stanovništvo? Nakon toga možemo sve aktivnosti usmjeriti ka oživljavanju povijesne jezgre.

Pročelnik Odjela za gospodarenje gradskom imovinom Tomislav Korona najavio je kako će uskoro uvesti financijske olakšice za zakup prostora u vlasništvu Grada Zadra, dok je pročelnik Komunalnog odjela Robertino Dujela za iduću sezonu najavio prve podzemne spremnike za otpad na Poluotoku koji će zamijeniti klasične kante za smeće. 

- Gradu treba vratiti i njegove građane i funkcije, no to je lako reći, a teško ostvariti, ali kao što je odumiranje povijesne jezgre trajalo desetljećima toliko će zajedničkom suradnjom biti moguće ostvariti geslo "Grad za građane", istaknuo je prof Pavuša Vežić na današnjem okruglom stolu u prostorima Udruženja obrtnika Zadar.


Reci što misliš!