Događaji

zagreb

Ljekarnica zbog priziva savjesti odbila dati antibebi pilule

Ljekarnica zbog priziva savjesti odbila dati antibebi pilule
Sanjin Strukic/PIXSELL

Djelatnica jedne zagrebačke ljekarne odbila je pacijentici, mladoj djevojci, izdati ginekološki propisane kontracepcijske pilule.

"Djelatnica ljekarne mi je odbila izdati ginekološki propisane kontracepcijske pilule koje koristim zbog preobilnog menstrualnog krvarenja, a i kao metodu kontracepcije. Pozvala se na priziv savjesti jer ona ‘po svojim uvjerenjima ne podržava korištenje kontraceptivnih pilula kao metodu kontracepcije’. U ljekarni nije radio nitko osim nje, te mi nitko drugi nije mogao izdati te tablete, a djelatnica mi je rekla da dođem ujutro kad nje nema", kazala je djevojka za Faktograf

Vlasnica ljekarne potvrdila je Faktografu da se to doista i dogodilo, jer je druga osoba bila bolesna, a dodala je i da je poslala očitovanje Hrvatskoj ljekarničkoj komori. Iz Komore, pak, kažu da su ovoga mjeseca primili dvije žalbe te da su u postupku rješavanja pred Povjerenstvom.

Prema Kodeksu ljekarničke etike i deontologije stoji da "magistar farmacije ima pravo priziva savjesti samo ako time ne dovodi u opasnost zdravlje i život bolesnika". 

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, Faktografu je kazala da u slučaju priziva savjesti kod djelatnika, ljekarne moraju organizirati rad tako da ne smeta rad zdravstvene ustanove ili onemogućava pružanje usluga.