Događaji

Okrugli stol

Zadar turistički raste, ali se ne razvija!

Zadar turistički raste, ali se ne razvija!

U prostorijama Udruženja obrtnika Zadar održan je u četvrtak, 15. studenog 2018., okrugli stol povodom obilježavanja 50. godišnjice Udruženja na temu oživljavanja povijesne jezgre grada Zadra.

Na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici raznih institucija u gospodarstvu, kulturi, visokom obrazovanju i lokalnoj samoupravi.

U ime Udruženja obrtnika skup je otvorio predsjednik Mladen Malta. Raspravu je moderirao dr.sc. Sven Marcelić s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, koji je u uvodnom govoru iznio kratku prezentaciju u kojoj su pokazani demografski i ekonomski trendovi vezani uz Zadar i prostor gradske jezgre.

Mladen Malta je napomenuo kako odumiranje gradske povijesne jezgre nije problem samo Zadra, već zapravo trend koji je prisutan u brojnim europskim i hrvatskim gradovima. Želeći raspravu usmjeriti u afirmativnom smjeru, isti je iznio prijedloge kako vratiti život u gradsku jezgru navodeći primjere dobre prakse iz drugih gradova. Dr.sc. Pavuša Vežić ukazao je na niz ekonomskih i društvenih promjena koje su se u Zadru dogodile u zadnjih pedeset godina, s naglaskom na obrte i trgovine koje su činile tkivo Grada, a danas ne postoje.

Predstavnici Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture Igor Miletić i Nenad Rimanić istakli su pozitivne primjere očuvanja kulturne baštine, ali i opisali probleme korištenja gradskih prostora, posebno se osvrnuvši na problematiku neiskorištenih reprezentativnih zgrada kao što je Hotel Zagreb, ali i istaknuvši da neuređeni prostori pod gradskom ingerencijom nisu pogodni za poslovanje jer zahtijevaju velike troškove održavanja.

Dr.sc. Vinko Bakija, u dvostrukoj ulozi sociologa turizma i turističkog vodiča, dao je svoj viđenje zadarskog turizma, za koji smatra da raste, ali se ne razvija te da mu je, da bi ostvario svoj potpuni ekonomski i društveni potencijal, nužan pomak ne samo u kvantiteti, nego i u kvaliteti.

Direktor Turističke zajednice Grada Zadra Mario Paleka govorio je o važnosti strateškog promišljanja turizma i dugoročnog planiranja.

Grad Zadar predstavljala su tri pročelnika upravnih odjela. Tomislav Korona iz Odjela za gospodarenje gradskom imovinom iznio je prijedloge mjera za poboljšanje položaja onih obrtnika i gospodarstvenika koji svoje djelatnosti obavljaju u gradskoj jezgri. Ivica Katić, pročelnik Odjela za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka, naglasio je potrebu za javnom raspravom koja bi doprinijela sinergiji strateškog planiranja, potreba gospodarstva i mišljenja građana.

Zadnji diskutant bio je Robertino Dujela, pročelnik Odjela za komunalne poslove, koji je najavio promjene u smjeru bolje organizacije dostave i adekvatnog zbrinjavanja otpada u prostoru gradske jezgre.

Nakon okruglog stola uslijedila je rasprava u kojoj su nazočni uz konkretne prijedloge diskutirali o mogućnostima oživljavanja prostora gradske jezgre.

Svi sudionici okruglog stola pozdravili su inicijativu Udruženja za organizacijom ovakvog događanja, te zaključili kako se suradnja po ovom pitanju svakako treba nastaviti, budući oživljavanje gradske jezgre predstavlja dugotrajan proces u kojem je bitna sinergija svih relevantnih dionika.

 


Reci što misliš!