Događaji

hvale nas na sva zvona

"Lonely Planet" raspisao se o Zadru kao top destinaciji za posjet u 2019. godini!

Boris Kačan

"Lonely planet" zasigurno je jedan od najpoznatijih svjetskih turističkih vodiča, koji svakodnevno inspirira turiste diljem svijeta preporukama za top destinacije i korisnim savjetima za što ugodnije putovanje.

Nedavno je u sklopu svoje velike godišnje kampanje objavio vodič „Best in travel 2019“, gdje se među top 10 gradova svijeta koja treba posjetiti u idućoj godini našao i Zadar. 

Za potrebe pisanja vodiča, novinari "Lonely Planeta" proveli su tri nezaboravna i kvalitetno ispunjena dana u Zadru i njegovoj okolici, tražeći ono najbolje iz naše turističke ponude. Primjećuju kako je Zadar "neotkriveno blago" koje postaje mnogo više od grada poznatog po antičkim spomenicima, Morskim orguljama i prelijepom zalasku sunca. 

Staru gradsku jezgru, čija je žila kucavica Kalelarga, opisuju kao mjesto gdje se povijest susreće s elementima suvremenog grada. Mjesto je to gdje je poželjno malo se "izgubiti", istražujući okolne kalete. Nezaobilazan je posjet gradskom zvoniku, odakle puca pogled na zadarski arhipelag.

U osvrtu su posebnu pozornost posvetili zadarskoj gastronomskoj ponudi, ističući izvrstan izbor tradicionalnih dalmatinskih jela u pozamašno velikom broju restorana koji mame posjetitelje iz svakog kutka starog grada.

U svom posjetu Zadru, nisu zaobišli ni otoke zadarskog arhipelaga. Idealni za pojedince željne mira i tišine, dalje od gradske vreve, preporučaju izlet u NP Telašćica na Dugom otoku. Što se tiče mjesta za uživanje u morskim radostima, apsolutni „must“ je posjet uvali Brbišćica ili Velom žalu, koje opisuju kao izvrsnu alternativu sve popularnijoj, a time i napučenijoj plaži Sakarun.

Nacionalni park Paklenica uvršten je u nezaobilaznu destinaciju za sve avanturiste željne aktivnog odmora u prirodi. Mogućnosti su bezbrojne – možete jednostavno planinariti, skakati padobranom, bungeejem, isprobati rafting ili kayaking na Zrmanji, a nakon svega dobro se najesti u obližnjim restoranima s izvrsnom gastronomskom ponudom.

Nisu izostavljene ni brojne mogućnosti smještaja tijekom boravka u Zadru. Hoteli u samom centru grada ili na periferiji, apartmani, hosteli – opcije postoje za svačiji džep, a nakon ovakve reklame na svjetskoj razini, bez sumnje će se u slijedećoj sezoni tražiti krevet više.


Reci što misliš!