Događaji

četvrtak, 29. studenog

Radionica "Pametni gradovi i pametni otoci u Republici Hrvatskoj" održat će se u Zadru

Radionica
Dino Stanin/PIXSELL

Razvoj pametnih gradova i pametnih otoka prepoznati su strateški ciljevi teritorijalnog razvoja u okviru procesa izrade Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU i Europska investicijska banka potpisali su u kolovozu 2018. Savjetodavni ugovor o uspostavi investicijskih platformi za pametne otoke i pametne gradove. U sklopu navedenog ugovora predviđena je organizacija do 5 regionalnih radionica usmjerenih na lokalne dionike s ciljem upoznavanja s financijskim instrumentima i investicijskim platformama s naglaskom na pametne otoke i pametne gradove.

Stoga će se radionica ne temu “Investicijske platforme: pametni gradovi i pametni otoci u Republici Hrvatskoj s naglaskom na otoke” održati  29. studenoga 2018. godine, u vremenu od 10:30 do 14:30 sati, u Zadru, u Velikoj Vijećnici Zadarske županije, Božidara Petranovića 8.

“Cilj nam je potaknuti predstavnike javnog, poslovnog, znanstveno istraživačkog i civilnog sektora da nam se pridruže na ovoj radionici koja će biti dobra prigoda za dijalog i pronalaženje mogućih rješenja strukturiranja i financiranja strateških projekata teritorijalnog razvoja”, ističu organizatori.

Razvoj pametnih gradova i pametnih otoka prepoznati su strateški ciljevi teritorijalnog razvoja u okviru procesa izrade Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine i to kao novi koncept razvoja urbanih područja i otoka u Europskoj uniji kojim se žele rješavati razvojna pitanja putem rješenja temeljenih na ICT-u i novim tehnologijama te na temelju partnerstva s više zainteresiranih strana kako bi se odgovorilo na ključne društvene izazove kao što su klimatske promjene i rizici za okoliš, prometno zagušenje i zagađenje, energetski izazovi, sigurnost, zdravlje i kvaliteta života, demografske promjene (starenje stanovništva) i socijalni izazovi.

Investicijska platforma je inovativni financijski instrument koji omogućava korištenje kako javnih tako i privatnih sredstava po prihvatljivim uvjetima financiranja. Investicijske platforme su koristan način grupiranja projekata koji bi u suprotnom bili premali za samostalno financiranje te također način financiranja projekata koji bi po uobičajenim tržišnim uvjetima bili previše rizični za financiranje po povoljnim uvjetima.

MRRFEU i EIB, uz potporu Europskog savjetodavnog centra za ulaganja (ESCU), u postupku su izrade studije izvedivosti u svrhu identifikacije potreba za financiranjem projekata iz sektora pametnih gradova i pametnih otoka kako bi što jasnije utvrdili potrebu za uspostavom investicijskih platformi. U kontekstu izrade spomenute studije izvedivosti nužna je potpora javnih vlasti i privatnih poduzeća kako bi se dobile valjane informacije o potencijalnim projektima iz sektora pametnih gradova i pametnih otoka, a koji bi potencijalno mogli biti podržani putem ovih investicijskih platformi.

Tijekom radionice, osim samog koncepta pametnih gradova i pametnih otoka te investicijskih platformi, predstavit će se strateški prioriteti teritorijalnog razvoja u okviru Nacionalne razvojne strategije RH do 2030. godine koji se odnose na razvoj pametnih gradova i razvoj pametnih otoka te praktični primjeri projekata iz drugih zemalja usmjerenih na razvoj pametnih gradova i pametnih otoka.


Reci što misliš!