Događaji

Murganić najavila

Iz Vlade stiže obećanje - povećanje naknada udomiteljima

Iz Vlade stiže obećanje - povećanje naknada udomiteljima
Igor Kralj/PIXSELL

Povodom Svjetskog dana djece ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić provela je jedan dan kao dijete u udomiteljskoj obitelji.

"Ovo je svakako jedan vrlo zanimljiv i kreativan način obilježavanja Svjetskog dana djece. Mi smi se kao Ministarstvo pridružili stalnom partneru UNICEF-u koji je u sklopu jedne globalne aktivnosti upravo na ovakav način promovira na Svjetski dan djece - na jedan, moram naglasiti, simboličan način se zamjenjuju uloge", rekla je u razgovora za N1 ministrica Murganić.

Istaknula je da je Svjetski dan djece prilika da se podsjetimo na prava djece, da se svakako usredotočimo i na naše obaveze koje imamo.

"Kada na ovaj način duže proboraviš s djeocm, sagledaš njihov način komuniciranja, njihove potrebe. Nažalost ovakva uloga nije uvijek dobro prihvaćena", rekla je Murganić.

Jesu li joj zasmetal medijske kritike?

"Kritike u medijima, ako su usmejrene prema ministrici, mogu ih prihvatiti, ali žao mi je da tolika strast za kritiziranjem svega i svačega nadjača ono što je pozitivno. Promoviramo udomiteljstvo, suvremene načine skrbi o djeci koja ne žive sa svojim biološkim roditeljima i smisao dana djece je da budemo usmjereni na ono što moramo učiniti za djecu", komentirala je Murganić.

U izradi je i novi zakon koji će povećati naknade udomiteljima, najavila je ministrica.

"Izrada novog zakona je u završnoj fazi, stupa na snagu s 1. 1. 2019. Udomiteljstvo kako je danas organizirano nije dalo odgovore suvremenoj potrebi. Povećat ćemo naknade udomiteljima - od 2.500, 5.500 do 6,500 kuna onima koji su se odlučili na udomiteljstvo kao zanimanje. Nama je svakako cilj da udomiteljstvo bude na neki način privremeno dok jačamo biološku obitelj, ako ona za to ima potencijala", kazala je Murganić.


Reci što misliš!