Događaji

eko zadar

"Reciklirajmo zajedno": Mališani učili kako sortirati otpad

„Čistoća“ i Udruga „Eko – Zadar“ u sklopu projekta „Reciklirajmo zajedno“ proveli su posljednju ovogodišnju radionicu o razdvajanju otpada u Gradskoj knjižnici Zadar ogranak Crno. Na radionici su sudjelovale učenice i učenici od prvog do trećeg razreda Osnovne škole Stanovi, Područna škola Crno, te njihove učiteljice.

Cilj projekta „Reciklirajmo zajedno“ je edukacija djece, mladih i odraslih sugrađana  o selektivnom odlaganju otpada, sprječavanju nastanka novog otpada te njegovoj oporabi.

Prilagođena radionica dobi učenica i učenika naučila ih je kako postupati s kojom vrstom otpada, kako možemo svakodnevnim ponašanjem smanjiti količinu otpada, te kamo ide koja vrsta otpada. Učenice i učenici su  kroz edukativnu radionicu raspravljali o štetnosti nepropisno odloženog otpada, te o svakodnevnim koracima smanjenja količine otpada, kako ga pravilno odložiti te usvajanju navika o odgovornom ponašanju.

Naši najmlađi svakodnevno odlažu različite vrste otpada. Naglasak se stavio na odlaganje papira u kutije popularno nazvane „Papirko“ ili u plave kontejnere. Najmlađi znaju da se papir proizvodi od drva te da ukoliko doprinesemo proizvodnji recikliranog papira, smanjujemo potrebu sječe stabala.

Osim papira učestalo je i korištenje plastike. Najopasnija je jednokratna ambalaža koju koristimo svega par minuta, a u okolišu, ukoliko je nepropisno ostavljena, ostaje zauvijek. Njihove marende često su pakirane upravo u  plastičnoj ambalaži, foliji ili vrećicama. Stoga su svim sudionicima podijeljene žute vrećice u kojima se prikuplja PET otpad.

Razgovorom se utvrdilo da svako kućanstvo proizvede  veliku količinu baterija te da se sve baterije odlažu u crvene spremnike za koje znaju da ih ima u velikim trgovinama. Upoznati su i s baterijama koje se mogu nanovo puniti. Mada su takve baterije u početku skuplje, dugoročno su isplativije i ekološki prihvatljivije.

Najmlađi su ustvrdili i velike količine EE otpada, dakle sav otpad koji je radio na struju ili baterije. Ujedno su upoznati i s „bolestima moderne tehnologije“, da se proizvodi pokvare vrlo brzo  nakon što im istekne garancija .

Radionicom, kojom se naše najmlađe sugrađane upućuje na izbjegavanje korištenja plastičnih vrećica i njihovu zamjenu platnenima, održale su Atana Grbić i Linda Šušteršić iz udruge „Eko-Zadar“.

Za sudionike i njihove ukućane Udruga „Eko – Zadar“ i „Čistoća“ pripremili su promo materijal kojim se upoznaju s pravilnim ponašanjem prema otpadu i održivim raspolaganjem prirodnim resursima, brošuru „Možeš i ti“ te popularnu žutu  vrećicu  za odvojeno sakupljanje plastične ambalaže koje ne spada u povratnu.

 


Reci što misliš!