Događaji

30. obljetnica zaštićenih područja

Otok Pag krije neprocjenjivo prirodno bogatstvo

Otok Pag krije neprocjenjivo prirodno bogatstvo

Priroda i bioraznolikost u Zadarskoj županiji i na otoku Pagu je toliko bogata i još uvijek sačuvana te se neka područja nalaze i u europskoj ekološkoj mreži Natura 2000.

U organizaciji JU Natura Jadera, Općine Kolan, TZ Općine Kolan i udruge Volim Vlašići, danas je u Kolanu obilježena 30. obljetnica zaštićenih područja na otoku Pagu.

Na svečanom skupu u Domu kulture u Općini Kolan bilo je prisutno oko 100 sudionika, učenika, učitelja OŠ A.G.Matoša iz Novalje i područne škole iz Kolana, predstavnika i mještana Općine Kolan, tvrtki, udruga i ustanova s područja otoka Paga.

Na kraju predavanja podijeljeni su prigodni darovi te je organizirana zakuska zahvaljujući sponzorima: Konoba Giardin, Paška sirana, MIH sirana Kolan, Sonik, Lorenco, Maraska, Vina otoka Paga, Turistička zajednica grada Paga, Antonio Tours, Sarag i Srednja škola Bartula Kašića.

Na početku su nas prigodnom pjesmom pozdravili Pivači na Kanat, članovi KUD Bartul Kašić iz Kolana, a nazočnima su se obratili g. Šime Mršić, dožupan Zadarske županije, g. Damir Perić, ravnatelj JU Natura Jadera, domaćini g. Josip Zubović, zamjenik načelnika Općine Kolan te gđa Jelena Baričević Škoda, direktorica TZ Općine Kolan. 

28. listopada 1988. godine, proglašena su zaštićena područja na otoku Pagu u kategorijama: posebni ornitološki rezervati Kolanjsko blato - blato Rogoza te Veliko i Malo blato, posebni rezervat šumske vegetacije Obalni pojas Dubrava-Hanzina, značajni krajobrazi Obalni pojas Dubrava - Hanzina te Predjel Zrće kod Novalje (1/3 je u Općini Kolan).

Ova godišnjica ukazuje na svjesnost i odgovornost prijašnjih generacija o važnosti očuvanja prirode na našem otoku koji su prepoznali njihovo bogatstvo i značaj.

Tu zadaću danas uspješno provodi JU Natura Jadera koja upravlja zaštićenim područjima u Zadarskoj županiji od kojih su čak 3 na otoku Pagu.

U pozdravnim govorima istaknuto je da imamo privilegiju jer živimo u jednoj od najljepših županija, u neposrednoj blizini nekoliko nacionalnih parkova i parkova prirode.

Priroda i bioraznolikost u Zadarskoj županiji i na otoku Pagu je toliko bogata i još uvijek sačuvana te se neka područja nalaze i u europskoj ekološkoj mreži Natura 2000. Istaknuto je također, da se Ornitološki rezervati Kolanjsko Blato, Veliko i Malo Blato u suradnji s lokalnom zajednicom (županijom, općinama i gradovima te turističkim zajednicama) trebaju sačuvati,  a ujedno ih staviti u funkciju održivog turizma čiji potencijal još nije u potpunosti iskorišten (birdwatching, cikloturizam, trail...), koje su nam naši preci ostavili u nasljeđe da ih i dalje čuvamo i štitimo za buduće generacije koje dolaze.

Na području općine Kolan nalazi se Ornitološki rezervat Kolanjsko blato, koliko je ono važno znaju "i ptice na grani".

U Kolanjskom blatu i bližoj okolici zabilježene su 163 ptičje vrste, od kojih je 66 gnjezdarica. U vrijeme selidbe i zimovanja u tršćacima se sklanjaju razne vrste ptica, neke obitavaju na okolnim livadama, poneke se gnijezde na obližnjem otočiću, a u blato se dolaze hraniti obiljem riba.

Morana Bačić, stručna voditeljica u JU Natura Jadera održala je zanimljivo predavanje, a postavljena je i izložba fotografija "Močvarna razglednica" s ciljem predstavljanja ljepote i bogatog života sadržanog u močvari. S druge strane nalazi se još važniji cilj, a to je podsjetnik o potrebi očuvanja prirodnih vrijednosti u vlastitom okruženju i održavanja raznolikosti flore i faune naših močvarnih staništa. 

 

 


Reci što misliš!