Događaji

priča o zadarskom ''jelovniku''

Neda Grbin za inovativnost u pristupu odgoju i obrazovanju dobila vrijedno priznanje

Neda Grbin za inovativnost u pristupu odgoju i obrazovanju dobila vrijedno priznanje

Zadranka Neda Grbin za svoju posvećenost radu i inovativnost u pristupu odgoju i obrazovanju dobila je vrijedno priznanje. Na 70. međunarodnoj konferenciji OMEP u Pragu predstavila je projekt na temu održivog razvoja, pod svojom institucijom Dječji vrtić Radost, područni objekt Voštarnica.

OMEP (Organisation Mondiale pour l’Education Préscolaire) je međunarodna, nevladina i neprofitna organizacija koja se bavi svim aspektima odgoja i obrazovanja u ranom djetinjstvu. Osnovana je 1948. godine. OMEP Hrvatska osnovan je 19. svibnja 2011. te primljen u članstvo Svjetske organizacije u srpnju 2011. na Svjetskoj skupštini OMEP- a u Hong Kongu.

Odmah ćemo vas podsjetiti na jednu tradiciju koja toliko veseli stanovnike ovog kvarta svake godine - eko poruke koje ''cvjetaju'' diljem ulice J. bana Jelačića dio su upravo ovog projekta!

3ee63ec9c8481cc474757cdfa1268cab.jpg?v=2Riječ je o "Jelovniku s okusima i mirisima Mediterana". U razgovoru s gđom Grbin doznajemo mnogo toga o projektu koji ima za cilj djeci približiti blagodati i bioraznolikost njihovog kraja i to tako da su u izravnom ''dodiru'' sa maslinama, smokvama, bademima, lavandom, itd. Grbin je projekt radila gotovo osam godina, nadograđivala i kroz cijelu nastavnu godinu implementirala bogatu paletu aktivnosti za mališane ali i njihove roditelje!

Ništa bez roditelja, reći će Grbin, s obzirom da je u vrtiću u kojem radi upravo podrška roditelja jedan od primarnih faktora. 

Velika podrška stiže i od njezine obitelji, kao i kolegica i naravno, ravnateljice DV Radost.

Bilo je to još davne 1995. godine kada je u ovom objektu posađena maslina pod mentorstvom Ane Talijančić. Ta su stabla dan danas tu! Grbin nam predstavlja nekoliko interesantnih radionica koje se provode kroz godinu.

To su primjerice sadnja mediteranskih kultura, koje djeca koriste kao pravi mali kuhari u pripravi tradicijskih i pomalo zaboravljenih recepata - bob na lešo, brudet od ljutike, rafaelo od smokava, marmelade, Grbin nam kaže - to je savršen spoj tradicije i suvremenog. Tu su i likovne radionice, na kojima se mašta razbuja, ali se tako i uči o bioraznolikosti. Zanimljivo je spomenuti i kako se za Uskrs pletu maslinove grančice, i tzv. golubinke, djeca sama mijese tijesto, pripravljaju se tradicionalni uskrsni kolači. 

Posebno je veselo uz "Feštu od smokava" - nižu se smokve na konac u ''pletar'', prave se slastice, crta, oslikava. Šipak, rogač, dud, ljutika, sve su to hvalevrijedne kulture koje ova djeca usvajaju kao svoje, kaže nam Grbin i posebno su zadovoljni kada dijete kaže ''teto, pa ovo miriše''. Znamo da danas sve manje voća i povrća zaista ima svoju aromu, a jela ''puni'' okus. Ekologija je u ovom projektu važna i neprocjenjiva, kaže Grbin.

S djecom se primjerice proveo izuzetno zanimljiv ''plan'' - zakopali su plastiku i staklo, te organski otpad. Nakon šest mjeseci krenulo se u otkopavanje. 
Djeca su uvidjela što se razgradilo, a što nije! Pravi primjer edukacije iskustvom.

Grbin nam priča i o još jednoj komponenti projekta - kako se stvaraju ''mali poduzetnici''.

Organiziran je mali sajam u vrtiću, a djeca su bila mali poduzetnici - prodajom autohtonih proizvoda baš poput pravih malih OPG-a zaradili su za lego kockice! I na kraju se vratimo na nama najdražu akciju na ''Vošti'' - eko poruke koje su, priča nam Grbin, nastale baš kao ''odgovor'' onima koji su gazili travu, cvijeće, bacali smeće - danas su eko poruke u Jelačićevoj prava mala tradicija.

A nove ideje i nove generacije stižu. Grbin je uvjerena da i ovaj projekt raste zajedno s njima.

 


Reci što misliš!