Događaji

lovačka veselica

Održan tradicionalni božićno-novogodišnji domjenak Lovačkog saveza Zadarske županije

Održan tradicionalni božićno-novogodišnji domjenak Lovačkog saveza Zadarske županije
Branko Božić

U prigodi božićno-novogodišnjih blagdana u organizaciji Lovačkog saveza Zadarske županije upriličen je tradicionalni božićno-novogodišnji domjenak u zadarskom restoranu "Galija".

Pozivu organizatora i domaćina odazvalo se stotinjak uzvanika i gostiju.Među njima su tako bili članovi Izvršnog odbora LSZŽ, njegovi predavači i ispitivači i lovno kinološki suci, predsjednici Povjerenstva za lovni turizam, statutarno-pravna pitanja i kinologiju, predsjednici i tajnici 18 Lovačkih društava s prostora Županije koji djeluju u okrilju LSZŽ kao i doajeni zadarskog lovstva, kinologije i streljaštva Vjekoslav Vjeko Surać, Slavko Pernar te ovogodišnji laureat HLS za odlikovanje za životno djelo, zadarski lovac Augustin Ćustić i drugi.

Od gostiju pozivu su se odazvali zadarski župan Božidar Longin, bivši zadarski gradonačelnik i ministar te počasni član županijske krovne lovačke organizacije Božidar Kalmeta, pročelnik Županijskog ureda za poljoprivredu, šumarstvo i lovstvo Danijel Segarić, viši županijski lovni inspektor Josip Nekić, predsjednik Hrvatskog Kinološkog saveza Branko Šare, te lovkinja Elvira Sterle.

Goste i uzvanike je toplim i biranim riječima pozdravio predsjednik Perić te ih je zamolio da se svi minutom šutnje poklone umrlim lovcima u proteklih 365 dana kao i svim poginulim i nestalim braniteljima iz Domovinskog rata Osvrćući se na godinu na izmaku rekao je kako je ona bila uspješna za lovce Zadarske županije.

-Želim u svoje osobno te u ime svih naših dvije tisuće i petsto lovaca zahvaliti utemeljiteljima našeg saveza i svima onima koji su ga kroz proteklih 20-tak godina vodili na najbolji mogući način.Za rad naših udruga na terenu mogu samo izreći riječi hvale ali ipak smo dužni još više pridati pozornosti uzgoju, zaštiti i očuvanju divljači te očuvanju prirodnog okoliša. Ovu prigodu također želim iskoristiti da svima vama ovdje okupljenima i vašim obiteljima kao i lovcima vaših udruga i njihovim obiteljima zaželim čestit i blagoslovljen Božić i sretnu i uspješnu Novu 2019 godinu uz onu lovačku inačicu bila nam Dobra Kob, rekao je uz ostalo predsjednik Perić

Obraćajući se okupljenima župan Božidar Longin je kazao kako mu je posebna čast i zadovoljstvo nazočiti navedenom okupljanju lovaca i njihovih prijatelja te među njima na poseban način pozdraviti doajena Vjeku Suraća.

- Po mom dubokom shvaćanju biti lovac je prije svega častan hobi i nešto što doprinositi zaštiti prirode i reprodukciji divljači. Naša županija je do sada podupirao rad LSZŽ što će i ubuduće činiti. Često puta se u medijima susrećemo sa napadima i prozivkama lovaca. Nikada lovac nije ubio, lovac je odstrijelio. Lovac je taj koji pravi red u prirodi, koji čisti šume, koji hrani i pomlađuje divljač. Lovci su osobe koje se druže.

Oni razvijaju jednu pozitivnu energiju na ovom našem prostoru. Dragi prijatelji u ovom predblagdanskom ozračuju želim da vama i vašim obiteljima naredna godina bude još bolja u svim vidovima a posebno u zdravlju.Neka vas u lovištima čuva dragi Bog i vaš zaštitnik sv.Hubert i naravno prati Dobra Kob, istaknuo je Longin, čije su riječi okupljeni popratili burnim pljeskom.

Božidar Kalmeta je s ponosom istaknuo kako je i on lovac i kako mu je čast nazočiti ovakvom vidu druženja.Moramo biti ponosni što smo lovci, jer lov je častan hobi. Lovci su najveći i najvjerniji čuvari i zaštitari biljnog i životinjskog svijeta. Kulturu lovstva uz zaštitu prirode i divljači moramo i nadalje dizati na još veću razinu i onda će svima biti bolje. Vama ovdje okupljenima, vašim obiteljima kao i svim lovcima Zadarske županije i šire. Želim da vas nadolazeći blagdan Božić i Nova 2019 godina nađu u zdravlju, sreći i veselju i neka vas prati Dobra kob, rekao je Kalmeta.

Domaćini i gosti svoje su zajedničko druženje nastavili do kasnih večernjih sati uz dobru lovačku spizu koju im je pripremilo vrijedno osoblje restorana ¨Galija¨

NAGRAĐENI

Budući da je vrijeme Božića i Nove godine vrijeme darivanja na tom su tragu župan Longin i predsjednik Perić, najuspješnijima lovcima na prigodan način tradicionalno uručili odlikovanjima za 2018 godinu, kojima ih je nagradio HLS i njegov predsjednik general Đuro Dečak. Odlikovanja trećeg reda primili su Tomislav Dražović, Ante Orlović, Marko Nekić, Dragan Maver, Ivica Cukar. Odlikovanja drugog reda su dobili Kažimir Kažo Kolanović, Marko Kožul, Nediljko Medić i Saša Hunjed dok su odlikovanja prvog reda dobili Ferdinand Milin, Igor Kapović, Ante Mitrović, Neven Jurjević, Ervin Mrkić Pestić i Ljubomir Paladina.


Reci što misliš!