Događaji

Usvojen marakeški pakt o globalnoj migraciji

Usvojen marakeški pakt o globalnoj migraciji

Većina zemalja članica UN-a u ponedjeljak je usvojila neobvezujući globalni pakt koji utvrđuje kako bolje upravljati migrantskim valovima, objavio je marokanski ministar vanjskih poslova.

Pakt je podržalo manje zemalja nego što je počelo rad na njemu.

Marokanski ministar vanjskih poslova Nasser Bourita objavio je tu odluku kao domaćin UN-ove konferencije u Marakešu. Nije bilo službenog glasovanja.

U srpnju sve 193 zemlje članice UN-a osim SAD-a finalizirale su tzv. globalni kompakt za sigurnu, urednu i regularnu migraciju kako bi se bolje upravljalo migracijama.

Od tada, tekst je izložen kritikama uglavnom ultradesnih europskih političara koji tvrde da bi prihvaćanje tih mjera rezultiralo porastom migracija iz Afrike i arapskih zemalja.

 Najmanje šest zemalja članica Europske unije, uglavnom bivših komunističkih zemalja istočne Europe, odbacilo je pakt.

Prema podacima UN-a u radu konferencije u Marakešu sudjeluju izaslanstva 150 država.

Pakt nudi okvir suradnje čiji je cilj smanjiti ilegalnu migraciju, pomoći integrirati migrante i vratiti ih u njihove zemlje.

U nedjelju Čile je bio zadnja zemlja koja se izvukla iz pakta, a istog je dana belgijski premijer Charles Michel doživio da je najveća stranka napustila njegovu koalicijsku vladu zbog spora oko sporazuma.

U studenome austrijska desna vlada, koja trenutno predsjeda Europskom unijom, najavila je da će se povući iz pakta poručivši da pakt zamagljuje liniju između legalne i ilegalne migracije.

Australija je također u studenome objavila da neće potpisati pakt zbog toga što bi on ugrozio oštru politiku te zemlje prema migrantima i nacionalnu sigurnost.


Reci što misliš!