Događaji

quo vadis?

May odgodila glasanje u parlamentu i odvela Brexit u nepoznato

May odgodila glasanje u parlamentu i odvela Brexit u nepoznato
AP Images

Britanska premijerka Theresa May u ponedjeljak je iznenada odgodila parlamentarno glasanje o Brexitu planirano za utorak, gurajući britanski plan o izlasku iz EU-a u kaos priznajući da je suočena s porazom.

Premijerkin potez uoči planiranog izjašnjavanja parlamenta otvara niz mogućih scenarija, od Brexita bez dogovora do još jednog referenduma o članstvu u Uniji, smatra Reuters.

U pitanju je i njezina premijerska pozicija, jer je oporbene stranke poziva da odstupi.

Objavljujući odgodu glasanja, May se smijala nekim zastupnicima dok je govorila o tome da ima veliku potporu za svoj dogovor s Bruxellesom i da je pažljivo saslušala različita mišljenja o sporazumu o kojem se pregovaralo 18 mjeseci.

"Ako nastavimo i sutra glasamo, dogovor će biti odbijen s velikom većinom", rekla je May parlamentu, ponovno ističući kako misli da je sporazum dobar.

"Stoga ćemo odgoditi glasanje zakazano za sutra kako u ovome trenutku ne bi dijelili parlament", dodala je.

Velika Britanija će i međuvremenu početi planirati izlazak iz Unije bez sporazuma do kojeg bi trebalo doći 29. ožujka.

May je rekla da je šire pitanje to želi li parlament poštivati volju birača ili s novim referendumom uzrokovati podjele u petom najvećem gospodarstvu na svijetu.

"Ako napravite korak unatrag, jasno je da je pred ovim domom puno fundamentalnije pitanje: želi li ovaj dom isporučiti Brexit?"

Čelnik oporbenih laburista Jeremy Corbyn rekao je da Britanija više nema "funkcionalnu vladu" i pozvao May da ustupi mjesto laburističkoj vladi.

Do odgode glasanja došlo je samo nekoliko sati nakon što je najviši sud EU-a odlučio da Britanija može jednostrano povući odluku o Brexitu. U isto vrijeme britanski je sterling pao na najnižu razinu od lipnja 2017.

Sporazum dogovoren prošli mjesec u Bruxellesu stvorio je mnoge protivnike u svim britanskim političkim krugovima. Euroskeptici smatraju kako Britanija njime postaje vazalska država EU-u, dok pobornici Europe iznose istu ideju, no drugim riječima, tvrdeći kako će zemlja time samo provoditi pravila, bez sudjelovanja u njihovom donošenju.

Sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP), saveznica May u parlamentu koja joj drži većinu, također je odbacila sporazum.


Reci što misliš!