Događaji

hvalevrijedna incijativa

Zadranin izmijenio poruku jednog grafita i oduševio javnost

Zadranin izmijenio poruku jednog grafita i oduševio javnost

Jure je na zidu jedne zgrade ugledao grafit 'Ubi Srbina', nakon čega je odlučio na jednostavan, ali efikasan način promijeniti poruku.

Mladi Zadranin Jure Zubčić odlučio se pobuniti protiv sve učestalijih govora mržnje u svom gradu. 

Jure je na zidu jedne zgrade u nedjelju ugledao grafit 'Ubi Srbina', nakon čega je odlučio na jednostavan, ali efikasan način u potpunosti izmijeniti poruku. 

"Grafit je napisan na zgradi Mjesnog odbora Stanovi u Zadru. Ne znam prije koliko ga je autor napisao, ali čim sam ga primjetio, nije bilo razmišljanja treba li reagirati", objasnio nam je Jure svoj postupak.

Kaže kako je najveća tragedija u svemu to što su u našem društvu ovakvi ispadi postali već standardna i uobičajena pojava. 

"Tužno je da smo se skoro već svi navikli svakodnevno u Hrvatskoj gledati i slušati ksenofobne ispade. Tragedija je kad se jedno društvo navikne na govor mržnje glasne manjine. Kad govor mržnje ostane bez odgovora, stvara se dojam da svi mi u cjelini podržavamo diskriminaciju, prijetnje i poziv na linč na temelju drugačije nacionalnosti, spola, vjeroispovijesti", kaže on. 

"Svi gledamo govor mržnje u medijima, ali on se događa i u našem susjedstvu. Građanska je dužnost odgovoriti na takve ispade. I da parafraziram poznatu izreku - Kad govor mržnje postane svakodnevnica, otpor postaje dužnost”, zaključio je Jure Zubčić za Vijesti.hr.


Reci što misliš!