Događaji

"Svim´ na Zemlji, daruj drvce!"

Priružite se blagdanskoj akciji pošumljavanja

Priružite se blagdanskoj akciji pošumljavanja
Robert Anić/PIXSELL

Danas je pokrenuta kampanja "Svim´ na Zemlji, daruj drvce!" kojoj je i ove godine jedan od ciljeva obnova šumskih područja.

Udruge Zelena akcija, Eko-Zadar, Eko Zrmanja i Ekološka udruga“Krka” Knin stoga ponovno pozivaju sugrađane i sugrađanke da ovoga Božića, umjesto kupnje poklona ili božićnog drvca, doniraju za obnovu ugroženih šumskih područja Zadarske i Šibensko-kninske županije.

Kako građani i građanke mogu postati dio ove priče? 

Tako da doniraju minimalno 20 kn na IBAN udruge Eko Zrmanja (HR9724070001500003882) čime će osigurati sadnju najmanje jedne mladica drvca na šumskim područjima Zadarske i Šibensko-kninske županije. 

Donacije se skupljaju od 11.12. 2018. do 12.1. 2019. godine.

Ova božićna kampanja prošle je godine urodila divnom suradnjom oko 300 uključenih građana i građanki te lokalnih udruga i institucija, a sve je kulminiralo ovu jesen velikom akcijom sadnje 1011 mladice pinije na opožarenom području iznad mjesta Turanj, pored Zadra.

Prošlogodišnja okosnica akcije bili su razorni požari koji su zahvatili Dalmaciju i u kojima je izgorjelo preko 100 000 ha šume, makije i raslinja. Ove godine želimo proširiti priču te upozoriti da požari nisu jedino što kontinuirano prijeti šumskim ekosustavima zbog utjecaja klimatskih promjena. Mnoga šumska područja diljem Hrvatske ugrožena su prvenstveno prekomjernom i ilegalnom sječom, ali i nelegalnim odlagalištima otpada.

Tome ide u prilog činjenica da je samo u Zadarskoj županiji tijekom 2017. i 2018. godine sanirano preko 1500 tona otpada iz šuma. Naša je misija i ove godine poručiti da prepoznajemo poveznicu konzumerističkih navika, prekomjernog trošenja Zemljinih resursa te proizvodnje ogromnih količina otpada.

Doniranjem za pošumljavanje, umjesto kupovanjem proizvoda, prepoznajemo i nezamjenjivu vrijednost šuma i doprinosimo očuvanju ovog vrijednog ekosustava.

Točna lokacija sadnje i vrsta za pošumljavanje će naknadno biti utvrđene u suradnji sa stručnim šumarskim službama

Mladice će prvo biti posađene u rasadniku i zbrinute do jeseni 2019. godine, kada će udruge Eko-Zadar, Eko Zrmanja i Ekološka udruga „Krka“ Knin, u suradnji s lokalnim volonterima i akterima te uz stručno vodstvo Hrvatskih šuma, posaditi mlada drvca.

Građani i građanke će svoje drvce moći pratiti cijelo vrijeme te vidjeti kako se sadi u novu mladu šumu i kako raste. Svoje podatke mogu ostaviti u online obrascu kako bi dobili zahvalnicu, potvrdu, fotografije i izvještaje koji će popratiti sve faze nastanka novog zelenila. Zahvalnicu s drvcem mogu također u obliku božićnog poklona darovati drugoj osobi i tako se oduprijeti konzumerističkim navikama kojima smo skloni tijekom blagdana.

Poveznica na Facebook događaj > Svim´ na Zemlji, daruj drvce!

 

Reci što misliš!