Događaji

lijepe vijesti

U Općini Preko ove godine rođeno 36 beba, čak 23 više nego lani!

U Općini Preko ove godine rođeno 36 beba, čak 23 više nego lani!
Profimedia

Kraj godine kakav se samo poželjeti može! Na području Općine Preko u 2018. rođeno je 36 beba, čak 23 više nego lani!

Kazao je načelnik Jure Brižić prilikom potpisivanja ugovora o porodiljskim naknadama s roditeljima novorođenih beba. A njih se, kako je naveo, u ovoj godini u Preku rodilo 12, pet u Poljani, devet u Lukoranu, devet u Ugljanu i jedno dijete na Sestrunju.

Potpisivanje prvih 18 ugovora o porodiljskim naknadama upriličeno je potkraj lipnja, a u petak je u općinskoj vijećnici, uz uručivanje prigodnih darova, potpisano novih osamnaest.

U općinskom proračunu za porodiljske naknade bilo je planirano 150.000, a isplaćeno je 218.000 kuna.

"Planirali smo manje novca, ali drago mi je da smo se prevarili. Nadam se da je to dobar znak za budućnost i da će sljedeća godina biti još bolja. Nažalost, umrlih je još uvijek više, ali ovakve brojke ohrabruju. Znam da novac nije presudan u odluci o povećanju obitelji, iako dobro dođe, osobito u velikim obiteljima gdje je troje, četvero ili više djece", dodao je.

A upravo je na potpisivanju ugovora bila i jedna takva obitelj, u kojoj se nedavno rodilo četvrto dijete. Martina i Slavko Ivanov iz Poljane živjeli su u Zadru, tamo su dobili dvije djevojčice, a po povratku na otok još dvije.

"Naravno da će nam ova potpora dobro doći, pogotovo u ovo blagdansko vrijeme kad svi trošimo više nego inače. A hoćemo li „krpati“ kućni budžet ili će sve biti potrošeno na djecu, nismo još odlučili. Suprug radi, ja ću koristiti maksimalni porodiljski dopust tako da ostanem s djecom što dulje, a u takvim prilikama svaka kuna dobro dođe", komentirala je Martina Ivanov, inače Silbenka po rođenju.

Općina Preko s prvim danom ove godine povisila je naknade za novorođenčad – za prvo dijete isplaćuje se 7500 kuna, za drugo 15.000 kuna, za treće 30.000 kuna, a za četvrto i svako iduće dijete po 60.000 kuna.

Dobra je vijest i da se do kraja veljače očekuje završetak obnove središnje zgrade Dječjeg vrtića Lastavica u Preku u sklopu kojega će biti otvorena i jaslička grupa.


Reci što misliš!