Događaji

novi antenski stup

Od svibnja u Zadru očekujte bolji radijski i televizijski te signal mobilnih operatera

Od svibnja u Zadru očekujte bolji radijski i televizijski te signal mobilnih operatera
Odašiljači i veze

Na brdu Mala glava na sv. Mihovilu u tijeku su završni radovi na izgradnji pogonskog objekta uz novi 84 metra visoki antenski stup podignut prije 20-ak dana. Nakon završne montaže nosača antena i opremanja pogona, novi objekt tvrtke Odašiljači i veze bit će svečano otvoren 15. svibnja.

Radovi na sv. Mihovilu najveća su investicija Odašiljača i veza u 2018. godini. U tijeku je montaža nosača antena na novi stup, slijedi opremanje pogonskog objekta i uređenje okoliša, što će sve, tvrdi direktor tvrtke Marko Botica, biti gotovo kako bi objekt svečano bio pušten u pogon 15. svibnja, na Dan Odašiljača i veza. 

Što građani dobivaju s 20 milijuna kuna vrijednim projektom? 

"Građani će dobiti bolju čujnost programa nacionalnih nakladnika, kao i bolju pokrivenost signalima mobilnih komercijalnih operatora i drugih službi tako da će na području Zadra i Zadarske županije biti bolja pokrivenost radijskim i TV signalima", kazao Botica je za Radio Zadar. 

Građevinski radovi na Maloj Glavi počeli su početkom prošle godine, ali planiraju se i projektiraju već jako dugo. Stari objekt na Sv. Mihovilu je izgrađen tijekom Domovinskog rata, tada je bio strateški važan čimbenik u informiranju, no u međuvremenu modernizacija je postala imperativ. Botica napominje i sljedeće:  

"Nakon puštanja u pogon novog objekta, slijedi demontaža starog objekta na Sv. Mihovilu čime će građani i turisti posjetitelji otoka Ugljana i općine Preko dodatno dobiti mogućnost uređenja kulturnih sadržaja."

Ove radove s posebnim zadovoljstvom iščekuje i općina Preko koja planira uređenje mletačke tvrđave na Sv. Mihovilu pa je Ministarstvu kulture prijavila 3 i pol milijuna kuna vrijedan projekt koji se odnosi na arheološka istraživanja tvrđave. 

Za kompletnu konstrukciju antenskog stupa bila je zadužena tvrtka Dalekovod d.d. iz Zagreba, za građevinski dio objekta koji uključuje  prilazni put i pogonsku zgradu Diklogradnja iz Zadra.

17c1f089ee60d01e468b545cb99b295e.jpg?v=9


Reci što misliš!