Događaji

gkzd

Predavanje profesora Vjerana Katunarića: Portret Behemota kroz sociološko oko

Predavanje profesora Vjerana Katunarića: Portret Behemota kroz sociološko oko
Boris Šćitar/PIXSELL

U utorak, 22. siječnja u Gradskoj knjižnici Zadar ne propustite predavanje prof. dr. sc. Vjerana Katunarića, s početkom u 18 sati.

Behemot je metafora klasične teorije države i društva, koja ilustrira neuspjeh uspostavljanja mira i demokracije. Tako Thomas Hobbes njome opsuje nemogućnost okončavanja građanskog rata u Engleskoj sredinom 17. stoljeća, a Franz Neumann nacistički ustroj države i društva u Njemačkoj krajem 1930-ih i početkom 1940-ih. U predavanju će biti objašnjeni uzroci današnjeg propadanja demokracije, čiji akteri teže obnavljanju (behemotskog) stanja beskrajnog ratovanja.

Analiza uzroka uključuje: raskol između liberalizma i socijalizma nakon revolucija; uspostavljanje slobode i jednakosti kao međusobno isključujućih načela; afinitete tako rastavljenih demokratskih ideologija prema autoritarnim režimima; glavne izvore protudemokratskih tendencija u (bivšim) zrelim demokracijama (korporacije) i u mladim („tranzicijskim“) demokracijama (brzo narastajući korupcijski polip koji se također rado služi identitetskim obilježjima, nacionalnom, „rasnom“ ili religijskom pripadnošću). Zaključni dio predavanja posvećen je objašnjenju trajnosti autoritarizma te primjerima antisemitizma (antižidovskog i antiarapskog), kao oblika „vječnog fašizma“ (Umberto Eco) i „europske strasti za genocidom“ (Georges Bensoussan). Elementi moguće demokratske alternative mogu, prema potrebi, biti raspravljeni nakon predavanja u razgovoru s prisutnima.


Reci što misliš!