Događaji

Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Od 10 sati na Narodnom trgu obilježava se Dan mimoza

Od 10 sati na Narodnom trgu obilježava se Dan mimoza

U Republici Hrvatskoj ove godine obilježavamo 12. Dan mimoza - Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice. U organizaciji Lige protiv raka Zadar i Zavoda za javno zdravstvo Zadar u Zadarskoj županiji ćemo i ove godine obilježiti Dan mimoza na Narodnom trgu

U Hrvatskoj je u 2015. godini zabilježeno 280 novooboljelih žena od raka vrata maternice što je nešto manje nego u 2014. kada je zabilježeno 307 novooboljelih žena. Oko 110 žena svake godine umre od raka vrata maternice u RH. Pojava raka vrata maternice povezana je s infekcijom s HPV virusima. Poznato ih je više od 150 podtipova, ali 15 ih je tzv. onkogenih koji su odgovorni za najveći broj oboljelih od raka vrata maternice.

"U organizaciji Lige protiv raka Zadar i Zavoda za javno zdravstvo Zadar u Zadarskoj županiji ćemo i ove godine obilježiti Dan mimoza na Narodnom trgu u Zadru, u subotu 19. siječnja 2019. godine u vremenu od 10 do 13 sati. Kako bismo podsjetili naše sugrađanke na važnost redovitih ginekoloških pregleda na Narodnom trgu ćemo dijeliti edukativne brošure, a simboličnom podjelom mimoza prikupljat će se sredstva za unaprjeđenje liječenja onkološki bolesnika u Zadarskoj županiji", poručuju organizatori.

Ginekološki karcinomi u Zadarskoj županiji

U Zadarskoj županiji u od 1998. godine do 2015. godine, koja je zadnja dostupna godina po objavljenim podatcima Registra za rak, prosječno svake godine od ginekoloških karcinoma oboli oko 70 žena. Najmanje novooboljelih je zabilježeno u 2002. godini, 31 novooboljela žena, a najviše u 2009. godini, 99 novooboljelih žena. Po broju novooboljelih najučestaliji je rak tijela maternice, potom slijedi neinvazivni - početni rak vrata maternice, zatim rak jajnika i invazivni rak vrata maternice.

Od 1998. do 2017. godine u Zadarsko županiji prosječno svake godine umre 21 žena od ginekoloških karcinoma. Najmanje ih je umrlo u 2006. godini, 11 žena, a najviše u 2014. godini, 32 žene. Po broju umrlih najučestaliji je rak jajnika, potom rak tijela maternice i invazivni rak vrata maternice.

Rak vrata maternice u Zadarskoj županiji

Prema zadnjim dostupnim podatcima Registra za rak u 2015. godini u Zadarskoj županiji broj novooboljelih od invazivnog raka vrata maternice je nešto manji nego u prethodnim godinama te je bilo 9 novooboljelih žena od invazivnog raka vrata maternice u 2015. godini, a 14 novooboljelih u 2014. godini. U prethodnim godinama taj broj se u prosjeku kretao oko 11 novooboljelih. Pri tome je oko 50 posto novooboljelih mlađe od 50 godina.

U 2015. godini neinvazivni rak vrata maternice (početni rak vrata maternice ili „karcinoma in situ“) je zabilježen kod 9 novooboljelih žena, a u 2014. godini kod 8 žena. U prethodnim godinama se taj broj kretao oko 20 novooboljelih. U ovoj skupini 90 posto žena je mlađe od 50 godina.

Prema zadnjim dostupnim podatcima Državnog zavoda za statistiku RH, 2017. godine u Zadarskoj županiji od raka vrata maternice je umrlo 6 žena, dok u 2016. godini nije ni jedna žena umrla od raka vrata maternice. U prethodnim godinama broj umrlih od raka vrata maternice se kretao u rasponu od 1 do 7 umrlih žena.

U odnosu na druge županije Zadarska županije je po broju novooboljelih od invazivnog raka vrata maternice na 15. mjestu i ima stope niže od prosjeka za Republiku Hrvatsku, a za neinvazivni - početni rak vrata maternice je na 14. mjestu te su stope također niže od prosjeka za Republiku Hrvatsku. Po broju umrlih od raka vrata maternice Zadarska županija je na 8. mjestu i stope su u 2017. godini više od prosjeka za Republiku Hrvatsku.

Javnozdravstvena važnost prevencije, edukacije i ranog otkrivanja

S javnozdravstvenog stajališta od iznimne važnosti su redoviti odlasci na ginekološke preglede za sve dobne skupine žena. Učestalost pregleda će ovisiti u tome da li su prethodni nalazi bili uredni ili ne, te će svaka žena u dogovoru sa svojim ginekologom odabrati plan pregleda prema dobi i prema prethodnim nalazima.

Što se tiče mlađih dobnih skupina, edukacija o odgovornom spolnom ponašanju kod mladih je od iznimne važnosti, uz cijepljenje protiv najučestalijih skupina HPV virusa kod mladih školskog i studentskog uzrasta, a sve u dogovoru sa svojim liječnicima školske medicine. Za one mlade koje nisu više u sustavu školstva i za sve ostale zainteresirane, u Zavodu za javno zdravstvo u Službi za epidemiologiju postoji Ambulanta za spolno prenosive bolesti gdje se mogu anonimno i besplatno testirati te dobiti savjete o očuvanju reproduktivnog i spolnog zdravlja.


Reci što misliš!