Događaji

3. faza gradnje vode i kanalizacije

Uskoro počinju radovi u virskom naselju Prezida vrijedni 42,9 milijuna kuna

Uskoro počinju radovi u virskom naselju Prezida vrijedni 42,9 milijuna kuna

Virsko komunalno poduzeće Vodovod Vir odradilo je posao javne nabave za nadzor nad izgradnjom te za izvođenje radova III. faze u virskom naselju Prezida, čime je okončan papirnati dio posla tog projekta vrijednog 42,9 milijuna kuna.

Izvođač radova III. faze bit će zadarska Vodoinstalacija, nadzor će vršiti Aniva-inženjering iz Zadra, dok će sam posao na III. fazi vodovodne i kanalizacijske mreže u Prezidi početi odmah nakon što se završi spajanje priključka koje timovi virske vodovodne kompanije trenutno izvode u ulicama Luka XV, Laz VI i Miljkovica VII.

Projekt III. faze uključuje podizanje ukupno 12,5 kilometara vodovoda i 11,5 kilometara kanalizacijskog cjevovoda koji obuhvaćaju oko 1.300 do 1.400 objekata. Do ljetne sezone radit će se ulice Prezida II i IV te Miljkovica XII, XIV, XVI, XVIII, XX, XXII, XXIV, XXVI i XXVIII, a s dosad riješenim priključcima I. i II. faze ukupno je realizirano preko 2.300 priključaka. Novosti oko podizanja virske vodovodne i kanalizacijske mreže s radovima na I. i II. fazi te projektom III. faze time nisu iscrpljene, jer je s dobivanjem lokacijske dozvole za cjelokupni cjevovod virski milenijski projekt napravio značajan korak prema konačnom cilju – dobivanju EU sredstava.  

- Još čekamo dozvolu za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda čime ćemo kompletirati lokacijske dozvole za cijeli otok Vir. Javna rasprava je održana početkom prosinca prošle godine, pa pretpostavljam kako će lokacijska dozvola doći vrlo brzo - kaže direktor općinskog poduzeća Vodovod Vir Hrvoje Bašić. Ono što dalje očekuje virsku vodovodnu tvrtku je rješavanje pravno-imovinskih pitanja, odnosno prava služnosti na trasama cjevovoda.

Posao je već pokrenut ili će se brzo rješavati na zemljištima koja su u vlasništvu i suvlasništvu Općine Vir, odnosno tamo gdje se kao vlasnici javljaju Republika Hrvatska i Zadarska županija, dok će se na privatnom zemljištu Vodovod Vir izravno dogovarati s vlasnicima.

Vodovod Vir poslao je i aplikacijski paket prvom kontrolnom tijelu, državnom poduzeću Hrvatske vode, odnosno projektnom timu koji ga u slučaju potvrde šalje resornom ministarstvu i Hrvatskim vodama. Po dobivanju njihovog zelenog svjetla taj aplikacijski paket na koncu dolazi EU agenciji JASPERS (Joint Assistance in Supporting Projects in European Regions).

- Cijelo to vrijeme svi smo u kontaktu i koordinaciji, tako da ne bi trebalo biti nikakvih zastoja. Eventualno mogu doći primjedbe da se nešto popravi ukoliko nije dovoljno dobro, ili dodatno pojasni, ali riječ je o formalnosti. Očekujem kako bi kroz ljeto mogli dobiti službenu potvrdu o prihvaćanju projekta - najavljuje direktor Bašić skoro dobivanje zelenog svjetla za virski EU projekt.

LOKACIJSKA DOZVOLA ZA KOMPLETNI VIRSKI CJEVOVOD

Dobivanje lokacijskih dozvola za projekt gradnje vodovodne i kanalizacijske mreže za cijeli otok Vir, bio jedan od ključnih preduvjeta apliciranja projekta za EU sredstva.

Riječ je o četiri lokacijske dozvole koje uključuju gradnju kanalizacijskog i vodovodnog cjevovoda, hidroblokove i crpne stanice za trasu predmetnog zahvata koji obuhvaća naselja: Brdonja, Rosulje, Slatina, Marina, Lučica, Bobovik, Žitna, Straža, Soldatica, Virić, Laz, Sapavac, Sridnje Kućice, Lozice, Biskupljača, Radnjača, Smratine, Velika Slatina, Torovi, Pedinka, Srpljica, Šepunatka, Site i Kozjak.

Time su projektno te s lokacijskom dozvolom riješena 134 kilometra kanalizacijskog i 126 kilometara vodovodnog cjevovoda, podmorski ispust dužine 1.922 metra, 16 crpnih stanica te dva hidrobloka.


Reci što misliš!