Događaji

osjet hladnoće i do -10 stupnjeva

Snijeg će biti sve češći, a do vikenda će se zabijeliti i mnoge nizine

Snijeg će biti sve češći, a do vikenda će se zabijeliti i mnoge nizine
Goran Kovačić/Pixsell

Sutra će biti umjereno do pretežno oblačno. Na kopnu će povremeno padati snijeg.

Nakon prošlotjedne južine i iznadprosječno visokih temperatura koje su nas pomalo razmazile i vratile u tanje kapute, ušli smo u jedan oblačan i hladan tjedan, povremeno uz kišu i snijeg, kako i priliči polovini zime do koje smo gotovo stigli. Iako temperatura neće biti osobito niska, zbog vjetra će nam se činiti vrlo hladno. Zato sad pripremite one najtoplije kapute.

Do kraja današnjeg dana bit će oblačno, u Dalmaciji uz još kiše, na kopnu sve češći snijeg, osobito između Siska i Nove Gradiške gdje je moguće i stvaranje tanjeg pokrivača od nekoliko centimetara. Bura već puše jako, a u idućim satima nastavlja jačati.

UTORAK

Sutra će biti umjereno do pretežno oblačno. Na kopnu će povremeno padati snijeg, jače i češće poslijepodne i navečer, iako ga malo može biti i već prijepodne. Mjestimice će se stvarati, a u Lici i Gorskom kotaru podebljavati snježni pokrivač.

Na obali će padati kiša, U Dalmaciji jaka i obilna, dok na sjevernom Jadranu može biti i malo snijega. Međutim, neće se primati na tlu osim u unutrašnjosti Istre gdje je srijede ujutro moguć pokrivač,od oko 10 centimetara.

U cijeloj će zemlji biti hladno, na kopnu će temperatura biti oko 0 °C uz slab do umjeren sjeverni vjetar, a na moru od 2 do 9 °C uz umjerenu i jaku buru. Samo će na jugu biti još malo juga.

OSTATAK TJEDNA U UNUTRAŠNJOSTI

Od srijede do kraja tjedna na kopnu će biti pretežno oblačno, povremeno će padati snijeg, najčešće i najjače u Gorskom kotaru i Lici, no bit će ga i u nizinama, i to više nego u dosadašnjem dijelu zime koja je snijegom bila vrlo skromna. Tako će se stvarati i pokrivač koji u dijelovima Slavonije, ponajprije duž Posavine te u Srijemu može biti i deblji - do kraja tjedna moguće je više od 20 centimetara. U središnjoj Hrvatskoj između 5 i 20 cm, s time da će više snijega biti na jugu, oko Karlovca i Siska, a manje na sjeveru, oko Varaždina, Koprivnice i Bjelovara.

Temperatura će i dalje biti blizu nule, ujutro i navečer nekoliko stupnjeva ispod nje, a poslijepodne stupanj do dva iznad nje, no uz umjeren, pred vikend i jak sjeverni vjetar, činit će se dosta hladnije, kao da je -10 °C!

 

OSTATAK TJEDNA NA JADRANU

U srijedu će na obali biti oblačno, često uz kišu, osobito u Dalmaciji gdje će prolazno zapuhati jak lebić i jugo, dok će na sjevernom dijelu i dalje puhati bura, no slabija nego danas i sutra. Od četvrtka do kraja tjedna bit će promjenjivo oblačno, uz sunčana razdoblja, osobito u subotu. Kiša će biti znatno rjeđa, no ne možemo je potpuno isključiti – najveća mogućnost za nju je na otocima. Ipak, znatno više problema ponovno će stvarati bura. U četvrtak će ona naglo ojačati, imat će olujne i orkanske udare zbog kojih će gotovo sigurno biti prekida u cestovnom i pomorskom prometu, osobito oko Velebita. Zbog te će se bure činiti vrlo hladno, kao da je -8 °C.

 

 


Reci što misliš!