Događaji

Ministarstvo zdravstva najavilo

Pilot projekt nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama

Pilot projekt nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama
Goran Stanzl/PIXSELL

U Ministarstvu zdravstva u srijedu je predstavljen pilot projekt nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama, koji će se provoditi u 11 dječjih vrtića i 10 osnovnih škola kao nastavak programa "Zubna putovnica", koji je pokrenulo Nacionalno povjerenstvo za dentalnu medicinu potaknuto potrebom poboljšanja oralnog zdravlja u Hrvatskoj.

U pilot projektu sudjelovat će oko tisuću djece - u vrtićima će biti uključene po dvije i više grupa djece u dobi od tri godine, a u osnovnim školama po dva razreda učenika prvih razreda. Četkanje zubi odvijat će se od ožujka do lipnja ove godine, rečeno je na predstavljanju.

Zastupljena su djeca iz ruralnih i urbanih sredina, a za sve su osigurane besplatne četkice i paste za zube. Provodit će ga odgajatelji i učitelji te zdravstveni voditelji vrtića i medicinske sestre iz timova školske medicine koji će im pružiti stručnu pomoć.

Program "Zubna putovnica" provodi se drugu školsku godinu za redom na nacionalnoj razini kod upisa u prvi razred osnovne škole i za sve učenike šestog razreda, a djecu se potiče na posjet doktorima dentalne medicine radi pregleda, preventive, liječenja i kontrolnog pregleda.

U protekloj školskoj godini tako je 65 posto učenika šestih razreda osnovne škole, njih više od 25.000, posjetilo doktore dentalne medicine, a isto se odnosi i na djecu kod upisa u prvi razred.

Kod više od polovice učenika šestih razreda utvrđeno je kako liječenje zubi nije potrebno, a gotovo 10 posto je započelo liječenje zubi.

Osnovni pokazatelj dentalnog zdravlja je tzv. KEP indeks, odnosno broj karijesa, odstranjenih i plombiranih zubi, koji je za šestaše, tvrde stručnjaci, niži od prethodnih procjena i iznosi 2.6, ali ipak je još uvijek viši od preporučenih 1.

Ranije istraživanje kod 12-godišnjaka u Hrvatskoj pokazalo je da imaju jedan od najlošijih europskih indeksa zdravlja zubi, s KEP indeksom 4, što nas stavlja gotovo na dno EU-a.

Reci što misliš!