Događaji

gkzd

Kakva je uloga bake i djeda u životu djeteta? - Edukativna radionica za umirovljenike

Kakva je uloga bake i djeda u životu djeteta? - Edukativna radionica za umirovljenike
ZJZ

U Gradskoj knjižnici Zadar započeo je ciklus od pet psihoedukativnih predavanja/radionica s ciljem zaštite i očuvanja mentalnog zdravlja umirovljenika.

Projekt ''Izazovi u zlatnim godinama'', namijenjen osobama treće životne dobi, organizira Služba za mentalno zdravlje  i prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Zadar u suradnji s Maticom umirovljenika grada Zadra. 

Prvo na redu bilo je predavanje pod nazivom ''Uloga bake i djeda u životu djeteta'' koje su održale psihologinje iz Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Rebeka Škulić i Lucija Alvir, pod mentorstvom psihologinje Dore Srdelić Ljubičić. 

Na predavanju je tematizirana važnost uloge koju bake i djedovi imaju u razvoju i životu unuka, dobrobit njihova  kvalitetnog odnosa i privrženosti, na koji način se trebaju  uključiti u odgoj djece, a da ne povrijede autoritet roditelja, ali i o sudjelovanju u životu djeteta nakon razvoda roditelja, preseljenja u drugi grad  ili državu, kao i mnogim drugim aspektima djetetova života u kojima bake i djedovi igraju važnu ulogu. 

Naglasak je stavljen na pronalazak balansa kako bi se u odgoju djece  pomoglo roditeljima, ali nenametljivo i na kvalitetan način. 

Osim navedene teme, ciklus će uključiti i teme o mentalnom zdravlju  umirovljenika, suočavanju sa smrću partnera, suočavanje sa stresom i prilagodbe na promjene pri umirovljenju.


Reci što misliš!